BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

Horlamanın tedavisi var mı?

Gece uyurken horluyorsanız bunu hafife almayın. Uzmanlar horlamanın bir rahatsızlık olduğunu belirtiyor, nasıl tedavi edileceğini anlatıyor.

Abone ol

Normal erişkin insanların en az %45 ’i zaman zaman %25’ i ise sürekli olarak horlamaktadır. Horlama problemi en sık şişman erkeklerde görülür ve yaşla birlikte her geçen gün artar.

Yazan: Op.Dr. Özgür Yiğit
Kaynak: www.sagliginsesi.com

NEDENLERİ

Yumuşak damağın ve küçük dilin solunum hareketleriyle titreyip yutak arka duvarına çarpması ile oluşan gürültüye horlama denir. Dilin arkası, yumuşak damak ve küçük dilin olduğu kısmın genizle birleştiği bölge kendiliğinden daralabilen bir bölgedir.
Bunlar birbirleri üzerine geldiğinde solunumla birlikte titreşmekte ve horlama ortaya çıkmaktadır. Horlayan bir kişide aşağıdaki problemlerden en az biri bulunmaktadır:

1.Dil ve boğaz kasları gerginliği azalmıştır. Gevşek kaslar sırtüstü yatınca dilin boğaz arkasına doğru kaymasına engel olamaz. Bu olay alkol veya ilaç alarak gevşemiş birinin uykusunda kas kontrolünün kaybolması ile ortaya çıkar. Bazı insanlarda uykunun derin fazında gevşemeye bağlı olarak yine horlama görülebilir.

2. Boğazdaki dokuların aşırı büyük olması. Büyük bademcik ve geniz eti çocuklarda en sık rastlanan horlama nedenidir. Şişman insanlarda kalın ve kısa boyun yapısı sebep olarak gösterilir.

3. Yumuşak damak ve küçük dilin aşırı sarkık ve uzun olması boğaza doğru hava yolunu daraltır. Hava yoluna sarktığı için bir valv gibi horlamaya neden olur.

4. Burun tıkanıklığı olan kişi havayı almak için genizde aşırı vakum yaratır. Bu vakum boğazda kollaps olabilen dokuları hava yoluna doğru çeker. Böylelikle burun açık iken horlamayan kişide horlama görülmeye başlar.
Bu durum, neden bazı insanların sadece alerjik dönemlerde veya grip, sinüzit olduğu zamanlarda horladığını izah etmektedir. Burun orta bölmesi olarak bilinen septumun orta hattan sağa ya da sola kayarak hava yolu tıkanıklığı yapması da bilinen sık nedenlerindendir.

HORLAMA TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Genel Önlemler:
Horlamanın bir çok tipi tedavi edilebilir. Erişkin horlayan kişiler aşağıdaki önerilere uymalıdır.

Kas tonusunu arttırmak için sportif bir yaşam ve kilo vermeye çalışmalıdır. Horlayan kişiler uyku ilaçları, sakinleştirici ve antihistaminik denilen allerji ilaçlarını uykudan önce almamaya özen göstermelidir. Uykudan 4 saat önce alkol alınmamalıdır. Uykudan 3 saat önce ağır yemekten sakınmalıdır. Aşırı yorgunluktan sakınılmalıdır. Uykuda sırtüstü yatmak yerine yan yatmak tercih edilmelidir.

Eski bir öneri olarak pijama sırtına tenis topu dikmek hala faydalı bir metottur. Böylelikle sırtüstü yatılmasına da engel olunmuş olur.

Yatak baş tarafı daha yukarı olacak şekilde tüm yatak yaklaşık olarak 10 cm bir tarafa doğru çevrilmeli. Bu amaçla yatağınızın bir tarafı altına bir tuğla yerleştirmek amaca uygun olacaktır.

II-Cihazlar:
Ağız içi cihazlar.
CPAP (Devamlı pozitif hava basıncı): Hasta uyurken burna takılan bir maske ile uygulanır. Maske bir tüp vasıtasıyla 4-20 cm su basıncında sürekli pozitif hava yolu basıncı üreten bir cihaza bağlıdır.

III- Cerrahi Tedavi:
Burun tıkanıklıklarını düzeltmeye yönelik cerrahi tedavi.
Bademcik ve geniz eti ameliyatı. Özellikle çocuklarda başarılı bir tedavidir.
Uvulopalatofaringoplasti(UPPP).
Laserle yapılan uvulopalatoplasti(LAUP).
Dil kökündeki aşırı dokunun laserle çıkarılması.
Alt çene uzatma ameliyatları.
Hyoid kemiğin asılma ameliyatı.
Trakeotomi
Radyofrekans cerrahisi