BIST 10.075
DOLAR 35,30
EURO 36,48
ALTIN 2.996,83
HABER /  SAĞLIK

Horlamamak için bunları yapın!

Horlama erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülüyor, yaş ilerledikçe de artıyor. Peki horlamamak için ne yapmalı? İşte yanıtı...

Abone ol

Horlama erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülüyor, yaş ilerledikçe de artıyor.

Horlayan bir kişi, eşinin her gece ortalama 1 saat daha az uyumasına neden olabildiği gibi, iş gezilerinde de istenmeyen oda arkadaşı ilan edilerek psikolojik bunalıma kadar götürebildiğine dikkat çekiliyor.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op . Dr. Adem Cenkçi, ağız ve burun arkasında bulunan hava yolunun daralması sonucu ortaya çıkan ve gürültü biçimindeki ses olarak adlandırılan horlamanın alınacak bazı önlemlerle sona erdirilebileceğini söyledi.

Horlamanın erkeklerde kadınlara oranla daha sık görüldüğünü ve ilerleyen yaşla birlikte görülme sıklığı ve şiddetinin arttığını anlatan Dr. Cenkçi, horlayan kişilerin bazı önlemlerle bu sorunlarından kurtulabileceğini anlatarak şu tavsiyelerde bulundu:

'Sportif bir yaşam biçimi seçilmeli ve bu sayede kas tonusu artırılmalı. Uyku ilaçları, sakinleştirici ilaçlar ve 'Antihistaminik' dediğimiz uyku getirici özelliği olan allerji ilaçlar uykudan önce alınmamalı. Uykudan 4 saat önce alkol alımından kaçınılmalı. Uykudan 3 saat önce aşırı yemekten sakınılmalı. Aşırı yorgunluktan sakınılmalı. Uykuda sırt üstü yatma yerine, yana yatmak tercih edilmeli. Evde horlamayan kişilerin sizden önce uyuması için onlara süre tanınmalı. Hasta şişmansa zayıflamalı. Sigara kesinlikle bırakılmalı. Sigaranın üst solunum yollarında oluşturduğu ödem, uyku apne sendromunun ağırlaşmasına neden olur. Alkolün alınmaması veya asgariye indirilmesi zorunlu. Alkol üst solunum yollarında ödeme neden oluyor. Bu da 'arousal' eşiğini yükselterek apneden çıkmayı güçleştirir. Sırt üstü yatarak uyumaktan vazgeçemeyenler, gece kıyafetinin sırtına sert cisim koyarak yan yatmalarını sağlayabilirler.'