BIST 9.660
DOLAR 34,60
EURO 36,25
ALTIN 2.902,36
HABER /  GÜNCEL

Hong Kong: İstifa olmazsa gösteriler "büyüyecek"

Gösterilere katılan öğrenci liderleri Hong Kong lideri istifa etmezse protestoları büyüteceklerini söylüyor. Günlerdir sokaklarda olan protestocular, seçimlerde adayların belirlenmesinde söz sahibi olmak istiyor.

Abone ol

Hong Kong'ta günlerdir sokakta olan göstericiler arasında yer alan öğrenciler Hong Kong yönetimi başkanı CY Leung istifa etmesi gösterilerini daha da kitleselleştireceklerini açıkladı.

Hong Kong'un yönetimi için yapılan seçimlerde Çin'in adaylarına değil kendi belirledikleri adaylara oy vermek istedikleri için sokaklara çıkan şehir sakinleri arasında öğrenciler önemli bir yer tutuyor.

Öğrenci lideri Lester Shum Leung'un Perşembe günü istifa etmemesi halinde göstericilerin hükümet binalarını işgal etmeye başlayacaklarını söyledi.

Çin'in ulusal günü olan 1 Ekim'de de sokaklarda olmaya devam eden protestocular akşamın inmesi ile beraber meydanlarda kamp kurmaya başladı.

Şehrin merkezindeki ticari bölgelerde protestolarını sürdüren göstericiler bir dördüncü alana daha, Tsim Sha Tsui'deki alışveriş sahalarından biri olan Canton Road'a da yayıldı.

Shum'un gösterileri genişletme duyurusuna başka bir öğrenci grubu olan Scholarism de destek verdi.

Wall Street Journal'a konuşan bir kaynak ise Leung'un protestocuları meydandan çıkarmak için harekete geçeceğini ancak Çin tarafından şiddet kullanmama talimatı aldığını yazdı.

Reuters'a konuşan Hong Kong yönetiminden başka bir kaynak ise "Bir ay ya da bir hafta sürebilir. Bilmiyoruz. Kaotik bir durum olmadığı sürece polis görevlendirmeyeceğiz. Bunun da olmayacağını umuyoruz" dedi.

Leung daha önce göstericilere 'evlerine gitmeleri' çağrısı yapmış istifa çağrılarını ise reddetmişti.

Çin'den geri adım yok

Çin Devlet Başkanı Şi Jinping ise Pekin'in Hong Kong'daki etkinliğini vurguladı ve Komünist Parti liderlerine yönelik konuşmasında 'hükümetinin Hong Kong ve Makao'nun uzun dönemde refahını ve istikrarını muhafaza etmek için kararlı davranacağını' söyledi.

Leung, Çarşamba'ya denk gelen ve tatil ilan edilen Çin Ulusal Günü kutlamaları için düzenlenen törene katıldı.

Komünist Çin'in 1949'daki kuruluşunun kutlandığı etkinlikler barışçıl gerçekleşti.

Geçen hafta polis müdahale etti

Geçen hafta sonu başlayan gösterilere polis göz yaşartıcı gaz ve biber gazıyla müdahale etmişti. Polisin Pazartesi günü meydanlardan çekilmesiyle olaylar da yatıştı.

Salı günü sokaklar nispeten daha sakin olsa da gece yarısı göstericiler gösterinin düzenlendiği ve çadırların kurulduğu kampa akın etti.

Polisin sert müdahalesine tepki gösteren öğrenciler ve Merkezi İşgal Et hareketi destekçileri, Çarşamba günü protestoların artabileceğini söyledi.

Hong Kong'un nüfusu 7.2 milyon. Sokaklarda on binlerce gösterici olsa da, protestoculara ne kadar destek verildiği kesin olarak bilinmiyor.

Bazı Hong Konglular, gösterilerin Pekin'le ilişkilere ve ekonomiye zarar vereceği endişesi taşıyor.

Hong Kong'da gerilimin tırmanışı:

  • 1987: Çin ve Birleşik Krallık hükümetleri 1997'de Hong Kong'da yönetimin el değiştireceği 1997 tarihinden itibaren 'güçlü, özerk bir yapı' oluşturulması konusunda uzlaşıya vardı. Hong Kong bu anlaşmayla sadece savunma ve dışişleri politikalarında Pekin'e bağlandı.
  • 2004: Çin, 1987 anlaşmasının kendisine Hong Kong'daki seçim sistemini değiştirme hakkı tanıdığını iddia etti.
  • 2008: Çin 2017'den itibaren Hong Kong'da doğrudan seçimlere izin verilebileceğini söyledi.
  • Haziran-Temmuz 2014: Demokrasi yanlıları resmi olmayan bir 'reform referandumu' ve büyük bir sokak gösterisi düzenledi. Çin yanlıları ise yanıt olarak kendi mitinglerini yaptı.
  • Ağustos 2014: Çin 2017'de 'serbest' seçimlerin düzenleneceğini açıkladı ancak sadece Pekin tarafından onaylanmış adayların seçimlere katılabileceğini söyledi. Hong Kong sokaklarında protestolar başladı.
  • 22 Eylül 2014: Hong Kong'taki öğrenciler bir hafta boyunca okula gitmeyeceklerini ve sistemi boykot ettiklerini duyurdu.