Jennifer Lawrance, Kate Upton, Victoria Justice ve Emily Browning gibi birçok Hollywood yıldızının çıplak fotoğrafları Apple’ın iCloud uygul...
Abone olJennifer Lawrance, Kate Upton, Victoria Justice ve Emily Browning gibi birçok Hollywood yıldızının çıplak fotoğrafları Apple’ın iCloud uygulamasının hacklenmesi sonucu internete sızdı.
Bryan F.Hamade adlı hacker tarafından ele geçirilen ve 4chan adlı sitede paylaşılan fotoğrafların nasıl hacklendiği henüz tam olarak anlaşılmasa da fotoğraflar kısa bir sürede tüm dünyada yayıldı. Fotoğrafların hacklenmesi sonrası en çok konuşulan isimlerin başında yer alan Oscarlı oyuncu Jennifer Lawrance Twitter hesabından yaptığı açıklamada çıplak fotoğrafların kendisine ait olduğunu doğruladı. Lawrance fotoğraflarının hacklenmesini sert bir şekilde eleştirdi ve bu durumu özel hayatın ihlali olarak tanımladı.
Ünlü isimlerin fotoğraflarının yayınlanması sonrası Facebook ve Twitter’da fotoğrafların paylaşıldığı linkleri sayfalarında paylaşan kişilerin hesaplarını askıya aldı. Fotoğrafların paylaşıldığı bir çok site de kısa sürede kapatıldı. Fotoğrafların kolayca hacklenmesi sonrası iCloud’un ne kadar güvenli olduğu da sorgulanmaya başlandı. Uzmanlar, iCloud’da yapılacak birkaç ayar değişikliği ile fotoğrafların izinsiz olarak paylaşılmasının ve hacklenmesinin önüne geçilebileceğini ifade etti. Apple’ın dosya ve bilgileri internet ortamında saklayan sanal bellek programı olan iCloud’da fotoğrafların güvenli bir şekilde saklanmasını sağlamak için uzmanlar iOS, Android ve Google’da alınması gereken önlemleri sıraladı. Eğer telefonunuzda iOS işletim sistemi varsa Ayarlar kısmına girerek iCloud’a tıklayın. Ardından “fotoğraflar” kategorisine girin ve “burada fotoğraf yayınım” ve “fotoğraf paylaşma” seçenekleri kapalı konuma getirin. Bu sayede telefonunuz fotoğraflarınızı otomatik şekilde belleğe saklamayı kapatır. Mac’lerde de yine iCloud uygulamasına girerek “Sistem Gereksinimleri” kısmından aynı ayarı kapatmalısınız. Fakat Mac ve iOS’larda eğer tüm ayarları kapalı konuma getirirseniz iCloud depolanan tüm fotoğrafları otomatik olarak siler.
Bir başka uygulama olan Dropbox’ta da yine “Ayarlar” kısmına girerek uygulamadaki “otomatik indirmeyi” kapatıyorsunuz. Fakat Dropbox tüm ayarları kapasanız dahi indirilen fotoğrafları otomatik olarak silmiyor. Dropbox’ta fotoğrafları ancak manuel olarak silebiliyorsunuz. Google, Picasa ve Android’lerde ise Ayarlar düğmesinden “Otomatik Yedekleme” seçeneğini seçiyorsunuz ve buradan “Yerel Klasörleri Yedekleyin” işaretini kaldırarak otomatik indirmeyi engellemiş oluyorsunuz. Uzmanlar tüm bu önlemlerin yanı sıra basit kombinasyonlardan oluşmayan zor şifrelerin de hacklenmeyi zorlaştıracak bir önlem olduğunu ifade etti.
ABD’de 31 Ağustos’ta birçok ünlü ismin müstehcen fotoğraflarının internete sızması sonrası hackerler fotoğrafların iCloud programından çalındığını iddia etmişti. Uzmanlar iCloud’da bulunan bir açık yüzünden programdaki şifrelerin kırıldığını ve ünlü isimlerin fotoğraflarına rahatça ulaşıldığını ifade etmişti.
(İHA)