Hollywood yazarları grevde
Senaryo yazarları greve çıktı. Hollywood'da işler karıştı.
Abone olAmerikan Yazarlar Birliği, 12 bin üyesini, işi bırakıp grev hatları oluşturmaya çağırdı. Grev uzun süre devam edecek olursa, gece geç saatlerde yayınlanan sohbet şovlarının, grevden ilk etkilenecek programlar olması, ardından da drama yapımlarının durması bekleniyor.
Senaryo yazarlarının, son olarak 1988 yılında yaptıkları grev, 22 hafta süreyle yapımları aksatmıştı. Los Angeles'teki BBC muhabiri Peter Bowes, senaryo yazarları grevinin kentin tümünde zincirleme etki yaratacağını, eğlence sektörüyle bağlantılı iş kollarının da grevden etkileneceğini belirtiyor.
Hollywood yazarlarının grevinin Los Angeles kentine olası maliyeti 1 Milyar dolar olarak tahmin ediliyor.
Amerikan Yazarlar Birliği görüşmecileri ile stüdyoları temsil eden Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği, dün gece Los Angeles'te bir federal arabulucunun katılımıyla toplantı yaptılar.
Yazarlar, ücretlerinin artırılmasını ya da DVD aracılığıyla satılan ya da internetten indirilen ürünlerinden kendilerine pay verilmesini istiyorlar.
Stüdyo sahipleriyse senaryo yazarlarının taleplerine karşılık vermenin olanaksız olduğunu savunuyor. Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği başkanı Nick Counter, ekonomik nedenlerle, bu anlaşmazlıkta bir ilerleme kaydetmenin mümkün olmadığını söyledi.
Counter, "DVD konusu bu görüşmelerde temel engeli oluşturuyor" dedi.
Bugün New York ve Los Angeles'te gösteri düzenlemeyi planlayan Amerikan Yazarlar Birliği üyeleri, kamyonlarına grev pankartlarıyla şişe suları ve masalar yüklediler.
Senaryo yazarları grevinden ilk etkilenecek programlar arasında, güncel olaylarla bağlantılı esprilere yer verilen, Jay Leno, David Letterman ve Jon Stewart gibi yıldızların şovları sayılıyor.
Grev sürerse Amerikan televizyonlarının gündüz yayınlarındaki sohbet programlarının ve dizilerin de etkilenmesi bekleniyor. Bu tür programlar genellikle yayından bir hafta önce kaydediliyor.
Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği'nin grevinin sinemayla, televizyonların en çok izlenen saatlerinde yayınlanan programlar üzerinde hemen etkili olması beklenmiyor. Bunun da nedeni, sinema stüdyolarının çok sayıda senaryoyu zaten bekletiyor olması ve televizyondaki en gözde dram ve komedi yapımlarının 2008'in başlarına dek yetecek miktarda senaryoya ya da hazır haldeki programa sahip bulunması.
Ancak grevin sürmesi halinde, Desperate Housewives, Ugly Betty, CSI gibi dizilerin yavaş yavaş yedeklerini tüketmesi bekleniyor ve yazarlar, televizyonların, boşluğu kapatmak için tekrarlara ya da 'reality şov'lara yönelmelerinden kaygılı.