BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Hollanda'dan 64 yıl sonra katliam özrü geldi

Hollanda hükümeti, 1947 yılında Endonezya'nın bağımsızlık savaşı sırasında en az 150 kişinin öldürülmesi nedeniyle resmen özür diledi.

Abone ol

Hollanda hükümeti 1947 yılında Endonezya'nın bağımsızlık mücadelesi sırasında Endonezyalıların Hollanda askerleri tarafından öldürülmesi dolayısıyla resmen özür diledi.

Hollanda'nın Cakarta Büyükelçisi Tjeerd de Zwaan, Cava adasındaki Ravagede köyünde düzenlenen anma töreninde konuştu.

Büyükelçi 9 Aralık 1947'de Hollanda askerlerinin bu köyde Hollanda hükümetine göre en az 150 (kimi insan hakları örgütlerine göre 430) kişiyi öldürmesi sebebiyle, hükümeti adına özür diledi.

Tjeerd de Zwaan yaşananların bir trajedi olduğunu anlattı.

Zwaan, özür metnini Endonezya dilinde okuduğu sırada ölenlerden bazılarının yakınları gözyaşlarını tutamadı.

Hollanda'da bir mahkeme, bu yıl başlarında dokuz kurban yakınının açtığı davanın sonucunda Endonezya'daki bağımsızlık savaşı sırasındaki ölümlerden Hollanda devletini sorumlu tutmuştu.

Mahkemenin kararı ardından bu konuda özür dileneceği, kurbanların ailelerine tazminat ödeneceği bildirilmişti.

Basında Hollanda'nın kurban yakınlarına 20 biner euro tazminat ödeyeceği haberleri yer alırken avukatlar kesin rakamın hala müzakere edilmekte olduğunu bildirdi.

BBC muhabiri Karishma Vaswani, bu kararın örnek teşkil edeceğine ve Hollanda'nın sömürge rejimi sırasında kötü muamele gördükleri gerekçesiyle başka Endonezyalıların da mahkemeye başvurmasının beklendiğine dikkat çekti.

Hollanda, geçmişte katliamdan dolayı duyulan üzüntüyü dile getirmiş olsa da asla resmen özür dilememişti.

Günümüzde Endonezya'yı oluşturan toprakların büyük bölümü, 19'uncu yüzyıldan 2. Dünya Savaşı'nda Japon ordusunun Hollandalı askerleri püskürtmesine kadar Hollanda sömürgesi durumundaydı.

Hollandalılar, Japonların bozguna uğraması sonrası bölgeyi yeniden ele geçirmeye çalıştıklarında ise sert direnişle karşılaştılar.

Hollanda, Endonezya'nın bağımsızlığını 1949 yılında kabul etti.