Hollanda'da, erken genel seçimler yapılıyor. Oy verme işlemi saat 21.00'e kadar sürecek.
Abone ol Temsilciler Meclisi'nin 150 üyesini belirlemek üzere yapılan seçimlerde oy verme işlemi yerel saatle 7.30'da başladı. 12,3 milyon dolayında seçmenin bulunduğu Hollanda'da oy verme işlemi saat 21.00'e kadar sürecek. Oy verme işlemi çok az sayıdaki belediye dışında bilgisayarlar aracılığıyla yapılıyor.
Seçimlerde hiçbir partinin tek başına iktidara gelebilecek sayıda milletvekili çıkarması beklenmiyor. Son kamuoyu yoklamalarına göre, esas mücadele, büyük ölçüde merkez sağda yer alan mevcut koalisyon hükümetinin büyük ortağı Hristiyan Demokrat Parti (CDA) ile ana muhalefeti oluşturan Sosyal Demokrat İşçi Partisi (PvdA) arasında geçecek. Seçimlerde en büyük çıkışı ise halen 8 milletvekili olan Sosyalist Parti'nin yapacağı tahmin ediliyor. Bu partinin 20'nin üzerinde sandalye kazanarak üçüncü parti konumuna yükselmesi bekleniyor.
12 TÜRK ADAY KATILIYOR
Seçimlere 7 ayrı partiden toplam 12 Türk kökenli aday da katılıyor. Bu adaylar, Hristiyan Demokrat Parti'den Çoşkun Çörüz ve Nihat Eski, İşçi Partisi'nden Nebahat Albayrak, Keklik Yücel, Ali Saraç ve Huri Şahin, Demokratlar 66 Partisi'nden Fatma Koşer Kaya, Liberal Parti'den Mehmet Demirbağ, Yeşil Sol'dan Birgül Dönmez ve Rıza Diktaş, Sosyalist Parti'den Saadet Karabulut ve Bir Hollanda (EenNL) adlı küçük sağ partiden Seçil Arda. Adaylardan Nebahat Albayrak, Çoşkun Çörüz ve Saadet Karabulut listelerin doğrudan seçilebilecek sıralarında bulunuyor.
Diğer adayların seçilebilmeleri, büyük ölçüde alacakları tercihli oy sayısına bağlı olacak. Merkez sağ ve merkez soldaki iki büyük partinin, listelerinden Ermeni iddialarını kabul etmedikleri gerekçesiyle üç Türk kökenli adayı atması nedeniyle Türk seçmenlerin büyük ölçüde tepki oyu vereceği ve oyların Demokratlar 66 Partisi'nden Fatma Koşer Kaya'ya yöneleceği tahminleri yapılıyor. Bu durumda Fatma Koşer Kaya da tercihli oylarla milletvekili seçilebilecek.
Hollanda'daki Türk vatandaşlarının 250 binden fazlasının çifte vatandaşlığı bulunuyor ve bu sayının yaklaşık üçte ikisi seçmen konumunda bulunuyor. Hollanda Temsilciler Meclisi'nde halen altı Türk kökenli parlamenter bulunuyor. Hollanda'da genel seçimler normal olarak 16 Mayıs 2007 tarihinde yapılacaktı. Ancak yaz öncesi koalisyonun küçük ortağı Demokratlar 66 Partisi'nin, Azınlıklar Politikası ve Uyum Bakanı Rita Verdonk'a güveninin kalmadığını bildirerek, hükümetten çekilmesiyle hükümet düşmüş ve yerine ülkeyi seçimlere götürecek yine Başbakan Jan Peter Balkenende başkanlığında iki partili bir azınlık hükümeti kurulmuştu.