BIST 8.946
DOLAR 34,27
EURO 37,11
ALTIN 3.057,87
HABER /  GÜNCEL

Hollanda: Sosyal demokrat partilerden Filistin'e destek

İsveç'in Filistin'i devlet olarak tanımaya hazırlanmasına Hollanda'dan da destek geldi. Hollanda'daki sosyal demokrat partiler, Filistin'in kendi ülkeleri tarafından da tanınması gerektiğini söylüyor.

Abone ol

İsveç'in Filistin'i devlet olarak tanımaya hazırlanmasına Hollanda'dan da destek geldi. Hollanda'daki sosyal demokrat partiler, Filistin'in kendi ülkeleri tarafından da tanınması gerektiğini söylüyor.

İsveç'te yeni kurulan merkez sol hükümet, Filistin'i devlet olarak tanıyacağını açıklamıştı. İsveç Başbakanı Stefan Löfven, İsrail ve Filistin arasındaki çatışmanın ancak iki devletin uluslararası hukuka göre müzakere edilerek kurulmasıyla çözülebileceğini dile getirmişti.

Löfven, başında bulunduğu hükümetin Filistin'i devlet olarak tanımaya yönelik ilk büyük adımı atacağını söylemişti.

İsveç'in bu girişimi Hollanda'daki sosyal demokrat partiler tarafından da destek gördü. İktidar ortağı İşçi Partisi (D66) ile muhalefetteki Demokratlar 66 (D66) Filistin'in devlet olarak tanınmasını istedi.

Siyasi konuların tartışıldığı bir radyo programına katılan İşçi Partisi Milletvekili Michael Servaes, Filistin'in tanınması konusunda partisi açısından bir sorun bulunmadığını söyledi.

İsveç Başbakanı'nın açıklamasını önemli bir sinyal olarak değerlendiren Servaes, partisinin 2012'de BM'nin Filistin'in bağımsızlığını tanımasına da destek verdiğini anımsattı.

Avrupa Parlamentosu seçimlerinden zaferle çıkan ve kamuoyu yoklamalarında önde görünen D66 da, Filistin'in devlet olarak tanınmasından yana. D66 Milletvekili Gerard Schouw, partisinin böyle bir karara olumlu yaklaşacağını söyledi.

Ana muhalefetteki Sosyalist Parti (SP) de Filistin'in tanınması önerisine destek veriyor. SP, Filistin'in bağımsız devlet olarak tanınması ve İsrail ile eşit koşullarda görüşmesinin sorunun çözümüne katkı sağlayacağını savunuyor.

Muhalefetteki Yeşil Sol Parti (GL) de Filistin'in bağımsız devlet olarak tanınması konusunda olumlu görüşe sahip.

Sağ partiler karşı çıkıyor

Geert Wilders liderliğindeki aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) ile koyu Protestanların desteklediği Toplumcu Reform Partisi (SGP) ise Filistin'in tanınmasına karşı çıkıyor.

PVV lideri Wilders, Hamas'ı "terör örgütü" olarak tanımlıyor. Aşırı sağcı lider, "O zaman bırakalım dünyanın her yerinde teröristleri kendi devletini kursun" görüşünü savunuyor.

Hollanda'nın Filistin'i devlet olarak tanıyabilmesi için parlamentoda çoğunluğun sağlanması gerekiyor. İktidar ortağı Liberal Sağ Parti (VVD) ile muhalefetteki Hıristiyan Demokrat Parti'nin (CDA) bu konudaki eğilimi, Hollanda'nın tutumu konusunda belirleyici olacak.

İsveç Başbakanı Löfven'in açıklaması gerçeğe dönüşürse, Filistin'i devlet olarak tanıyan ilk AB üyesi ülke İsveç olacak. Macaristan, Polonya ve Slovakya gibi ülkeler ise, AB üyesi olmadan önce Filistin'i devlet olarak tanımışlardı.

BM Genel Kurulu, 2012 yılında Filistin'in tam üyelik başvurusunu oylayarak, uluslararası toplum nezdinde bağımsız bir devlet olarak tanınmasına karar vermişti.