BIST 9.368
DOLAR 34,48
EURO 36,23
ALTIN 2.960,74
HABER /  GÜNCEL

Hollanda seçimleri euro krizinin gölgesinde geçiyor

Merkez sağ ve sol partilerin başa baş yarıştığı seçimlerde, Almanya ve Fransa'nın farklı ekonomi politikalarının sandıklara yansıdığı düşünülüyor.

Abone ol

Hollandalı seçmenler euro bölgesi borç krizinin gölgesinde sandık başına gidiyor.

Uzmanlar, Başbakan Rutte liderliğindeki merkez sağ VVD Liberal Parti ile merkez sol İşçi Partisi'nin başa baş gittiği bir oy sayımını bekliyor.

Başbakan Rutte, Hollanda'nın bütçe açığını kapatacağını ve ekonomiyi altyapı projelerine yatırım yaparak yeniden canlandıracağını söylüyor.

İşçi Partisi lideri Diederik Samsom, istihdam yaratmayı hedefleyen programlara ağırlık vermeyi vaadetti.

Önceki hükümetin mali politikasına karşı çıkarak desteğini çeken ve bu sayede hükümetin düşmesine yol açan Özgürlük Partisi lideri Geert Wilders, seçim kampanyasında Başbakan Rutte'yi sert dilde eleştirerek borç krizi tartışmasında Almanya'nın dümen suyuna girmekle suçladı.

Göçmen karşıtı aşırı sağcı Özgürlük Partisi'nin lideri Geert Wilder, Hollanda'nın hem euro para birimini terketmesini hem de AB'den çıkmasını talep ediyor.

Başbakan Rutte ise Hollanda'nın euro bölgesi içinde kalmasının önemine vurgu yapmakla birlikte, Yunanistan'a daha fazla mali yardımda bulunulmasına güçlü biçimde karşı çıktığını açıkladı.

Merkez sol lider Diederik Samsom, borç krizi konusunda AB devletlerinin işbirliği içinde çalışması gerektiğini belirterek, Hollanda'nın ne Fransa ne de Almanya'nın izinde gideceğini kaydetti.

Fakat gözlemciler Samsom'un ekonomi politikasını büyük çapta Fransa'da iktidara geçen Sosyalist Cumhurbaşkanı François Hollande'ın kamu harcamalarını artırarak varlıklı sınıftan daha çok vergi almayı içeren planlarıyla benzer yönde görüyor.

Öte yandan Mark Rutte'nin kemer sıkma önlemlerine sıkı sıkıya bağlı kalarak öncelikle bütçe açığını düşürmeyi hedefleyen vizyonu ise, Almanya Başbakanı Angela Merkel'e benzetiliyor.

Sandıklardan hangi parti birincilikle çıkarsa çıksın, bir koalisyon hükümetine kesin gözüyle bakılıyor.

Son kamuoyu yoklamalarında 150 sandalyeli Hollanda parlamentosunda Liberal Parti ve İşçi Partisi milletvekillerinin sayılarının 34 ila 36 arasında olacağı tahmin ediliyordu.

Seçimlerde farklı partilerden 14 Türkiye kökenli aday da milletvekili olabilmek için yarışıyor.

Şu anda 5 Türkiye kökenli milletvekilinin yer aldığı meclise kamuoyu anketlerine göre yeni dönemde 4 adayın doğrudan seçilebileceği belirtiliyor.