18 yaşına bastığı için Hollanda yasalarına göre ülkeden sınır dışı edilmesi gereken Angolalı sığınmacının durumu ülkede hararetli bir tartışma yarattı.
Abone ol18 yaşındaki Angolalı bir sığınmacının Hollanda'ya yaptığı başvuru, ülkede parlamentoda ciddi tartışmalara yol açıyor.
Siyasetçiler Mauro Manuel'e Hollanda'da kalma hakkı verilip verilmemesi konusunda hararetli tartışmalar yürütüyor.
Genç Angolalı, Hollanda'da ciddi bir şöhrete sahip.
Ülkenin çok izlenen televizyon programlarında boy gösteriyor ve fotoğrafları günlük gazetelerin ilk sayfalarını süslüyor.
Manuel'in davası Hollanda sığınmacı kabul sistemindeki sorunları göz önüne sermesi açısından önemli.
Hollanda'da Manuel'inkine benzer 75 çocuğun daha davası sürüyor.
Entegre olmuş sığınmacı
Ülkenin yasalarına göre, Angolalı sığınmacı 18 yaşına bastığı günden itibaren sınır dışı edilme tehlikesiyle karşı karşıya.
Fakat Manuel'e destek verenler, meselenin, sığınmacının kolaylıkla sınır dışı edilmesine izin vermeyecek ölçüde karmaşık olduğunu savunuyorlar.
Milletvekilleri, dün yaptıkları oylamalarda, Manuel'e Hollanda'da oturum izni verilmesinin yolunu açacak iki önergeyi reddetti.
Gelecek hafta yapılacak bir başka oylamada ise, Manuel'in dört yıllık bir öğrenci vizesi alması durumunda ülkede kalmasına izin verecek bir başka önergenin akıbetine karar verilecek.
Mauro Manuel, çocuk yaştayken, oğlunun savaşın pençesindeki Angola'da hayatının tehlikede olduğuna inanan annesi tarafından bir uçağa bindirilerek Hollanda'ya gönderilmiş.
Hollanda'ya gelmesinin ardından koruyucu bir ailenin himayesine verilen Manuel, Limburg'ta büyümüş.
Hollandaca'yı Limburglular gibi sözcükleri uzatarak konuşuyor.
Aşırı sağdan karşı kampanya
Yeşiller Partisi Başkanı Henk Nijhof, Mauro gibi Hollanda'ya entegre olmuş bir kişinin sınır dışı edilmesine büyük öfke duymuş.
Nijhof, "Kural kuraldır fakat kalbinizi ve zihninizi dış dünyaya kapatamazsınız. Neyin doğru, neyin yanlış olduğunu ayırt etmeniz gerekli." diyor.
Hollanda Göçmenlik ve Sığınmacılık Bakanı Gerd Leers Mauro'nun Hollanda'da kalma hakkı bulunmadığı kararını verdi.
Leers, Mauro gibi birçok vaka olduğunu ve onun durumunda bir ayrıcalık yapamayacaklarını savundu.
Göçmen karşıtlığını temel politik ekseni olarak ortaya koyan aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders, Mauro'nun sınır dışı edilmesi çağrılarının öncülüğünü yürütüyor.
Parti, bunun kabul edilmemesi durumunda, iktidardaki Liberal Parti'ye desteğini çekebileceği tehdidini de savuruyor.
Mauro'nun istikbaline, şu aşamada, Hıristiyan Demokrat Partisi üyeleri karar verecek.
Partinin iki üyesi Mauro'nun kalmasından yana olduklarını beyan ettiler. Ancak, genç Angolalının ülkede kalabilmesi için iki milletvekilinin daha desteğine ihtiyacı var.