BIST 9.627
DOLAR 35,25
EURO 36,70
ALTIN 2.966,80
HABER /  GÜNCEL

Hollanda: Erdoğan'a soruşturma önerisine destek yok

Hollanda Dışişleri Bakanı Frans Timmermans, ülkesindeki aşırı sağ muhalefetten gelen, "Suriye'de terör örgütlerini desteklediği" gerekçesiyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında soruşturma açılması önerisine destek vermedi.

Abone ol

Hollanda Dışişleri Bakanı Frans Timmermans, ülkesindeki aşırı sağ muhalefetin "Suriye'de terör örgütlerini desteklediği" gerekçesiyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında soruşturma önerisine destek vermedi.

Timmermans, Erdoğan MİT müsteşarı Hakan Fidan hakkında uluslararası hukuk çerçevesinde soruşturma açılması konusunda, önerinin sahibi Özgürlük Partisi (PVV) ile "hemfikir olmadığını" bildirdi.

Dışişleri Bakanı Timmermans, PVV'li parlamenter Raymond de Roon tarafından verilen soru önergesini yazılı olarak yanıtladı.

Timmermans, de Roon'un, "El Nusra Cephesi gibi Suriye'de savaşan kimi şeriatçı örgütlerin Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 'terör örgütü' olarak kabul edildi. Bunlara destek veren Türkiye Başbakanı Erdoğan ile MİT Müsteşarı Fidan için uluslararası hukuk çerçevesinde soruşturma başlatılması konusunda bizimle hemfikir misiniz?" sorusuna "Hayır" karşılığını verdi.

Bakan Timmermans, "Türkiye'nin politikasına arka çıkmak anlamına gelen Patriot misyonu devam ettiği sürece Hollanda'nın Suriye'deki cihatçılara destek olduğu görüşüne katlıyor musunuz?" sorusu üzerine, şu görüşleri dile getirdi:

"Türkiye, Suriye'deki anlaşmazlıktan dolayı halkının güvenliğinden kaygılı. Bu nedenle 2012 yılında NATO'dan yardım talep etti. Hollanda, Türk hükümetinin bu kaygılarını paylaşıyor. Bunun için de Almanya ve ABD ile birlikte müttefikimizin sınır bölgesine Patriot yerleştirme kararı alındı. Böylece Türk sivil halkı ve müttefikimizin toprakları korundu."

Timmermans, "Türkiye'nin kelle kesen cihatçılara silah, para ve tıbbi yardım vererek ateşle oynadığını düşünüyor musunuz?" sorusunu da şöyle yanıtladı:

"Türkiye, Suriye'nin Dostları grubunun üyesi olarak Suriye muhalefetini ağırlayan bir ülke. 600 bin göçmen barındırıyor. Türkiye ile sürekli olarak fikir alışverişinde bulunuyoruz. Hollanda basınında çıkan 'cihatçılara Türk desteği' konusundan haberdarız. Fakat bahsi geçen gruplara gerçekten destek verildiği, bizim tarafımızdan bilinmiyor. Türk otoriteleri böyle bir desteği kabul etmiyor. "

Türkiye'den 'cihatçıların dönüşünü engelleme' sözü

Hollanda Dışişleri Bakanı Timmermans, Türkiye'nin, Avrupa Birliği (AB) tarafından önerilen "birlikte çalışma" önerisine olumlu baktığını kaydetti. Timmermans, "Birlikte çalışma, polis işbirliği, daha fazla bilgi paylaşımı ve yabancı savaşçıların geçişi konularıyla ilgilidir. Bunun yanı sıra cihatçıların AB ve Hollanda'ya geri dönmelerini engellemeyi kapsıyor" dedi.

Timmermans, savaşmak için "kişisel kararla" Suriye'deki muhalif gruplara katılımları engellemek için Türkiye ile AB arasında sıkı bir takip ve çalışmanın bulunduğunu savundu.

PVV Milletvekili de Roon'un önergesinde "Meslektaşınız Ahmet Davutoğlu'na, Af Örgütü'nün, Suriye'deki cihatçılara destek konusundaki eleştirilerine neden sessiz kaldığını soracak mısınız? Türk halkı, politikacılar, medya, yardım kuruluşları bu konuda bilgi sahibiyken, nasıl olur da bir dışişleri bakanı, bundan haberdar olmaz?" sorusu da yer aldı.

Bakan Timmermans, bu soruya karşılık "Bahsi geçen konulara cevap vermeme kararı, Türk hükümetinindir" demekle yetindi.