Hollanda'da yapılan bir araştırma, üniversite öğrencileri arasında sınavlardan önce performans yükselten ilaç kullanımının arttığını ortaya koyuyor.
Abone olHollanda'da üniversite eğitimi gören her 10 öğrenciden birinin, ders çalışma performanslarını arttırabilmek için 'doping ilacı' kullandığı bildirildi.
Öğrenciler öncelikli tercihinin, dikkat eksikliği ve hiperaktivite tedavisinde kullanılan Ritalin adlı ilaç olduğu belirtiliyor.
Bilim insanlarına göre, daha iyi ders çalışabilmek gibi masum bir amaca hizmet etse de kullanılan ilaçların bir çok yan etkisi bulunuyor.
Hollanda 3 kanalı tarafından yaptırılan araştırmaya göre, Hollanda'da eğitim gören öğrencilerin yüzde 11'i öğrenme kapasitelerini arttırmak için beyin dopingi olarak nitelendirilen ilaçlar kullanıyor.
Geçen yıl ne kadar ilaç kullandıklarına ilişkin soruya öğrencilerin yüzde 10'u, "hemen her sınav sırasında" karşılığını veriyor. Yüzde 31'i, yılda 5 ile 10 arasında doping ilacı aldığını belirtiyor.
Öğrencilerin yüzde 40'ı, 2 - 4 kez ilaç alırken, yüzde 19'u da en az 1 kere doping ilacı kullandığını söylüyor.
Öğrencilerin tercih ettiği ilaçların başında, hiperaktivite tedavisinde kullanılan Ritalin geliyor. Doping kullanan öğrencilerin yüzde 60'ı bu ilacı seçiyor.
Araştırmaya katılan öğrencilerden biri olan Ernst, "Bu hapı aldığım zaman sürekli koşmam gerektiği hissini yaşıyorum, ama çok da iyi ders çalışabiliyorum" diyor.
"Speed", "Adderall" ve "Modafiniel" de doping için sıkça alınan diğer ilaçlar.
Baş ağrısı, uykusuzluk, korku nöbetleri
Üniversite öğrencisi Jellinek'e göre kullandığı ilaçların bir çok yan etkisi var. Yaşadığı yan etkileri, baş ağrısı, iştahsızlık, uykusuzluk ve korku nöbetleri diye sıralıyor.
Ancak ilaçları kullanan herkes aynı etkiyi hissetmediğini söylüyor.
Araştırmaya göre doping ilaçları özellikle konsantrasyon sorunu olan öğrencilerde olumlu etki yapıyor.
Bazı öğrencilerin normalde çok sıkıcı buldukları dersleri, doping ilaçları sayesinde daha akıcı ve keyifli bulabildikleri belirtiliyor.
Berndt atlı öğrenci, ilaç aldıktan sonra hissettiklerini, "Herşey sınırsız ilginç. Hatta Ortaçağ politikası dersi bile aniden çok hoş geliyor" diye anlatıyor.
Doping ilacı alan öğrencilerin yarıdan fazlası, uzun süre ders çalışmaya devam edebiliyor.
'Tanıdıktan, internetten ya da torbacıdan'
Ama çoğu için de "mucize" uzun sürmüyor. Araştırmaya katılan öğrencilerden Jenst, "Tamamiyle 'mucize ilaç' diyemem. Bende 3 saat etki gösteriyor. Ondan sonra huzursuzluktan bacaklarım titremeye başlıyor. Çalışmayı bırakıyorum" diyor.
Doping ilacı alan öğrencilerin yüzde 77'si, bunları bir tanıdıktan aldığını söylüyor. Yüzde 13'ü de internet sitesi aracılığıyla ya da "torbacı" adı verilen satıcılardan elde ediyor.
Hollandalı öğrenciler, doping ilaçlarına çok kolay ulaşabildiklerini anlatıyor. Birçok öğrenci, mutlaka hiperaktivite sorunu yaşayan birisini tanıyor. O tanıdık da, bir kaç hap vermeyi sorun etmiyor.
Elvira adlı öğrenci ise, doping ilacını torbacılardan satın alıyor. "Benim ev arkadaşım bunun ticaretini yapıyor. Ona tabletler için biraz para ödemem yetiyor" diye konuşuyor.
Araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 18'i "gelecekte de doping almayı düşünüyor musunuz" sorusuna "evet" yanıtını veriyor. Yüzde 61'i ilaç almayı bırakacağını söylerken, yüzde 21'i ise, "bilmediğini" söylüyor.
Nijmegen Radboud Üniversitesi de, öğrencilerin beyin dopingi amacıyla aldığı Ritalin adlı ilacın vücutta bıraktığı etkiyi saptamak için bir araştırma başlattı.