BIST 9.185
DOLAR 34,38
EURO 36,93
ALTIN 2.971,72
HABER /  GÜNCEL

Hollanda: Dini oluşumlar Türkiye'de de izlenecek

Başbakan Yardımcısı Lodewijk Ascher, uyum konusunda sıkıntı yarattıkları düşünülen Türkiye kökenli dini oluşumların 5 yıl boyunca hem Hollanda hem de Türkiye'de yakından izleneceğini söyledi.

Abone ol

Üyesi oldukları İşçi Partisi'nin (PvdA), Türkiye kökenli dini oluşumları araştırmasına karşı çıktıkları için ihraç edilen Türk kökenli milletvekilleri Tunahan Kuzu ve Selçuk Öztürk, kendi gruplarını kuruyor.

Başbakan Yardımcısı Lodewijk Ascher, dini oluşumların 5 yıl boyunca hem Hollanda hem de Türkiye'de yakından izleneceğini söyledi.

İşçi Partisi lideri Diederik Samsom, iki milletvekili ile ilgili sorunun 2 yıldır sürdüğünü belirtti. Kuzu ve Öztürk'ün, Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ı kutlamalarının, parti içinde soru işaretleri yarattığını açıkladı.

Yeni oluşum yolda

İşçi Partisi'nden ihraç edilen Tunahan Kuzu ve Selçuk Öztürk, sosyal medya üzerinden yaptıkları ortak açıklamada, "Hollanda'nın ihtiyaç duyduğu hareketi inşaa etmek için hazır oldukları"nı söylediler.

Kuzu ve Öztürk, toplum içinde geleceğini kurmak ve kabul görmek isteyen herkese eşit davranan bir hareket olacaklarını savunurken, parlamentoda kalarak mücadeleye devam edeceklerini ve yakın bir gelecekte yeni bir hareket başlatacaklarını açıkladılar.

Uyum ve sosyal işlerden sorumlu Başbakan Yardımcısı Lodewijk Ascher, İşçi Partisi'nde krize yol açan "paralel toplum" soruşturmasının gerekliliğine vurgu yaptı.

"Şeffaf değiller"

Ascher, Hollanda Diyanet Vakfı (HDV), Milli Görüş Teşkilatı, Süleymancılar ve Fethullah Gülen grubu ile ilgili araştırmanın sürdüğünü söyledi.

Başbakan Yardımcısı'na göre, araştırmacılar adı geçen Türkiye kökenli oluşumlarla ilgili soru sorarken tıkanma oluyordu. Bu da "şeffaf olmadıklarını" gösteriyordu. Ascher, Türk kökenli üyelerin, bunun incelenmesine neden karşı çıktıklarını anlamadığını söyledi.

Ascher, bu kuruluşların Hollanda'da yaşanan olaylara gereksiz biçimde müdahale ettiklerini, Türk - İslam kimliğini güçlendirmeye çalıştıklarını savundu.

Başbakan Yardımcısı, adı geçen kuruluşlar üzerinde Türk devletinin etki ve baskısının da büyük olduğunu dile getirdi.

"Türkiye'yi ilgilendirmez"

Ascher, Dışişleri Bakanlığı ile birlikte, gelecek 5 yılda bu dini oluşumların faaliyetlerinin hem Hollanda hem de Türkiye'de yakından izleneceğini duyurdu.

İşçi Partili Dışişleri Bakanı Bert Koenders da, Kuzu ve Öztürk'ün ihracının ardından Twitter üzerinden destek mesajı atan Türkiye'nin Lahey Büyükelçiliği Din İşleri Müşaviri Mustafa Ünver'e tepki gösterdi.

Koenders, bunun doğru bir davranış olmadığını söyledi. Dışişeri Bakanı'na göre bu, Türkiye'yi ilgilendiren bir konu değil. Uyum, Hollanda'nın iç sorunu.

Uyum konusunu her gruba saygılı biçimde uygulamak istediklerini belirten Koenders, "Türkiye buna karışamaz" dedi.

'Erdoğan'a kutlama mesajı'

İşçi Partisi lideri Diederik Samsom, parti içinde Tunahan Kuzu ve Selçuk Öztürk'le ilgili sorunun 2 yıldan bu yana sürdüğünü söyledi.

Samsom, Liberal Sağ Parti (VVD) - İşçi Partisi koalisyonunun kurulmasından bu yana parti içinde ateşli tartışmalar yaşandığını açıkladı.

Samsom'a göre, "Hollanda'nın milletvekiliyiz" diyen Kuzu ve Öztürk'ün, Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan'a kutlama mesajı göndermeleri de, parti içinde soru işaretlerine neden oldu.

Samsom aynı durumun, bu milletvekillerinden birinin bir Türk bebeğin lezbiyen aileye evlatlık verilmesine karşı çıkmasında da yaşandığını anlattı.

Kuzu ve Öztürk'ün son olarak da "paralel toplum" araştırması konusunda taviz vermek istemediklerini söyleyen Samsom, "Bu hem asmak hem boğmak olurdu" dedi.

Hollanda basınında Tunahan Kuzu'nun, milletvekili seçilmesinin ardından bir Türk şirketinin reklam filminde oymamasının da PvdA içinde tartışmalara yol açtığı anımsatılıyor. Kuzu, gelen tepkiler üzerine özür dilemişti.