Antalya’da ev hanımı Neşe Kırıkçı, hobi olarak başladığı köpüğe kumaşla desen işleme adlı pagework çalışması ile girdiği girişimci ev hanıml...
Abone olAntalya’da ev hanımı Neşe Kırıkçı, hobi olarak başladığı köpüğe kumaşla desen işleme adlı pagework çalışması ile girdiği girişimci ev hanımları yarışmasında birinci oldu. Kırıkçı, kazandığı ödül ve KOSGEB desteği ile sanatını ticarete dönüştüreceğini söyledi.
Antalya’da yaşayan ev hanımı 48 yaşındaki Neşe Kırıkçı, 10 yıldır köpük üzerine çeşitli resimler çizerek, bunu kumaşla kaplamaya başladı. Üç boyutlu olarak çizdiği resimleri birbirinden renkli kumaş ve pamuk yardımıyla kaplayan Kırıkçı’nın ortaya çıkardığı pagework çalışma büyük beğeni topladı. Yaklaşık 10 yıldır bu sanatla uğraşan Kırıkçı, yaptığı eserleri arkadaşlarına hediye olarak verdi.
HAYALİ MAĞAZA AÇMAK
2012 yılında Azize Kahraman Halk Eğitim Merkezi’nde çinicilik kursuna başlayan Neşe Kırıkçı, hocasının tavsiyesi ile Antalya Kadın Girişimciler Kurulu tarafından düzenlenen 2013 Yılı Antalya’nın Kadın Girişimcileri Yarışması’na katıldı. Çalışmasını yarışma başvurusunun son gününde teslim eden Kırıkçı, evde üretim yapan kadın girişimciler kategorisinde pagework adını verdiği köpüklere kumaşlarla desen işleme çalışmasıyla birinci oldu. Yarışmadan bin 500 lira ödül kazanan Neşe Kırıkçı’nın en büyük hedefi Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’ndan (KOSGEB) alacağı kredi ile ürünlerini satışa çıkaracağı bir mağaza açmak.
EŞİNE KAPAK OLDU
Çalışmalarını evinin bir odasına kurduğu tezgahında devam eden evli ve 1 çocuk annesi Neşe Kırıkçı, köpüklere kumaşlarla desen işleme sanatını 12 yıl önce Fransız arkadaşından öğrendiğini hatırlattı. Yıllarca bu sanatı sadece hobi olarak yaptığını dile getiren Kırıkçı, “Çalışmalarımı arkadaşlarıma hep hediye olarak yaptım. Satış amacı ile yapmadım. Açıkçası satılacağını da düşünmemiştim. Kimseden bir destek görmedim. Hatta eşim bile bu işin satışının olmayacağını, boşa uğraştığımı söyledi. Ben yine de yılmadım, çalışmalarıma devam ettim. Geçen yıl başladığım Halk Eğitim Merkezi’nin desteği ile kadın girişimciler yarışmasında birinci oldum. Bu benim ve sanatım için büyük bir onurdu” diye konuştu.
YAPIM AŞAMASI
Kırıkçı köpüklere kumaşlarla desen işleme çalışmasını ise şöyle anlattı:
“Köpük malzemesini üzerine ilk önce ya bir cisme bakarak, ya da karbon kağıdı yardımı ile çizimini yapıyorum. Neşter yardımıyla kumaş parçalarını şekillendiriyor,ardından köpüğe bağlıyoruz. Oluşturduğumuz desenin içine pamuk yada silikon kullanıyoruz. İstediğiniz her resmi köpüğe işleyebilirsiniz. Objenin büyüklüğüne bağlı olarak çalışmamıza en geç bir saat içinde tamamlanıyor.”
TİCARETE DÖNÜŞTÜRECEK
Kadın girişimciler yarışmasında çalışması ile birincilik elde ettiğini hatırlatan Kırıkçı, “O yarışmaya bir çok çalışmayla başvuru yapıldı. Ama benim çalışmam daha önce yapılmamış oluşu, hafif, kullanılabilir ve ucuza mal olması nedeniyle tercih edildi. Kendimle gurur duydum. Aldığım birincilik ödülünün yanında KOSGEB’ten alacağım destekle bir satış yeri açmak istiyorum. Antalya yöresine ait temalarla, turistlere yönelik çalışmalar yapacağım” dedi.
Kırıkçı, sanatında evsel atıklarını kullandığını belirterek, az maliyetle ortaya güzel bir ürün çıkardığını sözlerine ekledi.
(İHA)