BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

Hobi olarak başladı mesleği oldu

Manisa’nın Şehzadeler ilçesinde 3 yıldır saz imal eden 35 yaşındaki Veli Farımaz, hobi olarak başladığı saz oyma işinde kendi atölyesini kur...

Abone ol

Manisa’nın Şehzadeler ilçesinde 3 yıldır saz imal eden 35 yaşındaki Veli Farımaz, hobi olarak başladığı saz oyma işinde kendi atölyesini kurdu. 6 yıl önce hobi olarak yaptığı saz oyma işini meslek haline dönüştürerek, meslek sahibi olan Veli Farımaz, Manisa’daki saz oyma işindeki ilk ve tek isim olarak dikkat çekiyor.
Anadolu’nun en yaygın kullanılan enstrümanlardan bağlama, iyi ses çıkarması için dut ağacının oyulup, yaklaşık iki yıl kurutulmasıyla yapılıyor. Sürenin uzun olması nedeniyle günümüzde oyma bağlama yerine yaprak bağlama imalatı tercih ediliyor. Manisa Şehzadeler ilçesinde 3 yıldır saz imal eden Veli Farımaz, oyma bağlama yapmanın zor olduğunu, bu işi çok az kişinin yaptığını söyledi.
Mesleğe nasıl başladığını anlatan Farımaz, “6 sene oldu başlayalı. Öncesinde merak vardı ilgi alanımdı. Kendim de çalıyordum zaten. Her şey ilk sazımın bozulmasıyla başladı. Onu tamir edeyim derken yavaş yavaş yapımına başladım. Bornova’da Duran Usta vardı. Onun yanına 2-3 sene gidip geldim. Bütün tatillerde yanına uğradım. Görerek ustanın yönlendirmesiyle yavaş yavaş geliştirdim” dedi.
Meslek olarak 3 senedir bu işi yaptığını kaydeden Farımaz, “Dükkanı açalı 3 sene oldu. Evveliyatında sadece eşe dosta yapıyordum. Zamanla bu iş ağır basınca buna yöneldim” dedi. Kazanç anlamında pek bir getirisi olmadığını söyleyen Farımaz, “Bu işin pek bir getirisi yok. Batı da yok bizde de yok. Bu işe olan ilgi her sene biraz daha azalıyor. Batı enstrümanlarına ilgi artıyor. Bağlama yapımı kaybolmayacak bir meslek. Bu enstrüman 2 bin senedir bu coğrafyada çalınıyorsa binlerce sene de hala çalınmaya devam edecek” şeklinde konuştu.
Bağlama ailesinin çok geniş olduğunun altını çizen Farımaz, “Bağlama ailesi çok geniş. Curası var, parmak curası var, divan sazı var, çöğür var çok geniş bir aile. Kullandığımız malzemeye göre de fiyatları değişiyor. Bin liradan başlıyor 2 bin, 2 bin 500 liraya kadar gidiyor. Bir sazın yapımı bütün işlemleriyle birlikte ortalama bir buçuk iki ay kadar sürüyor” dedi.
Meslekteki temel sorunlarından da bahseden Farımaz, “Meslekteki en büyük temel sorun bir meslek örgütünün olmayışı. Memlekette bir Kültür Bakanlığı var. Batı’da devlet çalgı yapımcılarına kültür işi yaptığı için sahip çıkıyor, belli imtiyazlar tanıyor. Bizde tam tersi. Kapakta kullandığımız bir ladin ağacını bulmak için oldukça çaba sarfediyoruz. Malzeme sorunu aynı şekilde külfeti de daha fazla. Dükkanımdaki gitarları satmamdaki tek neden ekonomik neden.”
(İHA)