Hızlı trenin Ankara-Eskişehir arası test sürüşleri gelecek ay başlayacak. Proje 2 yıl içinde tamamlanacak.
Abone olÇeşitli ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Eskişehir’e gelen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım kısa adı TÜLOMSAŞ olan Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş.’de incelemelerde bulundu. Geçtiğimiz günlerde Referans Gazetesi tarafından Tülomsaş’ın aldığı `hızlı balık’ ödülü nedeniyle Tülomsaş Müdürü Hayri Avcı’yı tebrik eden bakan Yıldırım, basın mensublarının sorularını da yanıtladı. Tülomsaş’daki incelemelere AKP milletvekilleri Fahri Keskin, Muharrem Tozçöken, Vali Kadir Çalışıcı ile çok sayıda daire müdürü de katıldı.
Hızlı tren projesinde adım adım sona yaklaştıklarına değinen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Nisan ayı içerisinde Eskişehir-Ankara arasında test sürüşlerine bir aksaklık olmazsa başlayacağız. Bu test sürüşleri epey bir zaman alacak. Çünkü, Eskişehir yakın tarihimizde hızlı tren işletmeciliğine Türkiye’de geçen ilk il olma özelliğini kazandıracak. Böylece, Türkiye Avrupa’da hızlı tren işletmeciliğine 27 Avrupa Birliği ülkesi içerisinde başlayan 8’nci ülke konumuna gelecek. Bu önemli bir başarıdır. Cumhuriyetin kuruluşundan 1946 yılına kadar devam eden demiryolu hamlesi, Atatürk’ün talimatlarıyla gerçekleşti. Bu yıldan sonra sessizliğe gömüldü. 2003 yılında AKP iktidarıyla birlikte devletin öncelikli politikası haline geldi ve hızlı tren projesi başladı. Eskişehir’in bu proje için seçilmesi önemli bir tercih değişikliğidir. Hızlı tren projesinin güzergahı farklıydı. Ankara-Ayaş-Arifiye istikametine devam eden bir hattı. Ancak bu hattın uygun olmadığını tespit ettik ve durdurduk. Bu yıl içerisinde Ankara-İstanbul güzergahının Eskişehir’e kadar olan bölümünü hizmete sokacağız. Böylece 1975’ten beri hep konuşulan ancak hiçbir adım atılamayan hızlı tren projesi hayal olmaktan çıkıyor ve gerçeğe dönüşüyor. Bu Türkiye’nin başarı öyküsüdür" diye konuştu.
Türkiye’nin ne çektiyse hesapsız, kitapsız yapılan işlerden çektiğini belirten Yıldırım, "Türkiye ne çektiyse hesapsız, kitapsız yapılan işlerden çekti. Sahil Yolu Projesi, 730 milyon dolar keşif bedeliyle başladı ama bitmesi 6 katrilyonu aştı. Böyle hesap, kitap olur mu? İstanbul hattının Eskişehir-İnönü hattı devam ediyor. İnönü’den sonraki 156 kilometrelik kısmının ihalesini yaptık. Yapım süresi biraz uzadı. Çünkü kazanamayan firmalar yargıya gitti. Sonunda haklı olmadıkları anlaşıldı ama bizim işi de bir yıl geçiktirdiler. Nisan ayında görüşmelerin tamamen bitirilip, yaklaşık iki yılda hızlı tren projesini tamamlamayı düşünüyoruz" diye konuştu.