DLH Genel Müdürü Ahmet Arslan, hızlı tren projelerinin yapımına devam edileceğini belirtirken nihai hedefi de açıkladı.
Abone olUlaştırma Bakanlığı Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı (DLH) Genel Müdürü Ahmet Arslan, Ankara-İstanbul, Ankara-Konya ve Ankara-Sivas hızlı tren projelerinin yapımına devam edileceğini ve önümüzdeki yıl Halkalı-Bulgaristan hızlı tren projesine işlerlik kazandırılacağını bildirdi.
Sivas-Kars, Şefaatli-Kayseri, Konya-Mersin-Adana, Eskişehir-Antalya ve Osmaneli-Bandırma-İzmir hızlı tren projelerinin uygulama projelerinin hazırlandığını kaydeden Arslan, “Hedefimiz Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023'te tüm bu demiryollarını hizmete sokmak” dedi.
AA muhabirine bilgi veren Arslan, doğu-batı yönünde ana bir hızlı tren hattı oluşturma çalışmalarına İstanbul-Ankara Hızlı Tren Projesi'yle başlandığını, Ankara-Konya hızlı tren hattının inşaatına devam edildiğini söyledi.
Ankara-Sivas, Ankara-İzmir ve Halkalı-Kapıkule hızlı tren projelerinin uygulama projelerinin hazır olduğunu belirten Arslan, 2009'da Ankara-Sivas ile Halkalı-Bulgaristan hızlı tren projelerinin kamulaştırmalarının yapılmasının planlandığını ifade etti.
Halkalı-Bulgaristan Hızlı Tren Projesi'nin 2009 Yatırım Programı'na alındığını hatırlatan Arslan, “Ankara-İstanbul, Ankara-Konya ve Ankara-Sivas hızlı tren hatları ile Marmaray projelerinin yapımının devam edeceği 2009'da Halkalı-Bulgaristan Hızlı Tren Projesi'ne işlerlik kazandırılacak. Böylece hızlı tren, Marmaray'dan geçerek Bulgaristan sınırından Kars'a gidecek” dedi. Ahmet Arslan, devam eden projelerde rahatlamanın yaşanmasının ardından Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesi'ne işlerlik kazandırmayı hedeflediklerini anlattı.
UYGULAMA PROJELERİ HAZIRLANIYOR
Hızlı trenin devlet politikası haline geldiğini ve Türkiye'nin doğusuyla batısını, kuzeyiyle güneyine hızlı tren hatlarıyla bağlamayı amaçladıklarını anlatan Arslan, uygulama projesi hazır olan Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesi'nin “Sivas-Kars, Şefaatli-Kayseri, Konya-Mersin-Adana, Eskişehir-Antalya ve Osmaneli-Bandırma-İzmir” hızlı tren hatlarının uygulama projeleri hazırlanıyor” dedi.
Tüm projelerin tamamlanmasının ardından Kırklareli'den, İstanbul, Ankara, Kars, Adana, Antalya, İzmir, Eskişehir, Afyonkarahisar, Konya, ve Kayseri'ye hızlı trenle ulaşmanın mümkün olacağını vurgulayan Arslan, “Hızlı tren projelerine her yıl yaklaşık 2 milyar dolar ödenek ayrılıyor. Hedefimiz Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023'te tüm bu demiryollarını hizmete sokmak” diye konuştu.
DEMİRYOLUNA YİD MODELİ
Bursa-Osmaneli-Bandırma arasında yapımı planlanan hızlı tren hattının ihalesinin Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile ihale edilebileceğini anlatan Arslan, şunları kaydetti:
“Bu bölgede yük potansiyeli çok yüksek. Bölgedeki sanayicinin hızlı tren ve yük taşımacılığı için bölgeye demiryolu yapılmasına yönelik talebi var. Buraya yapılacak hızlı tren hattının YİD modeli ile ihale edilmesi üzerinde çalışıyoruz.
Ayrıca, Aydın-Çine-Yatağan güzergahına yapımı planlanan demiryolu da YİD modelli ihale edilebilir. Bölgedeki madenlerin Güllük Limanı'na demiryolu ile taşınması konusunda talepler var.”
SEYAHAT SÜRELERİ KISALIYOR-
Yapımı devam eden ve uygulama projesi tamamlanan hızlı tren projelerinin tamamlanmasıyla hızlı tren hatlarının uzunlukları ve şehirler arasındaki seyahat süreleri şöyle olacak:
GÜZERGAH HAT UZUNLUĞU SEYAHAT SÜRESİ
Ankara-İstanbul 533 kilometre 3 saat
Ankara-Eskişehir 245 kilometre 1 saat 5 dakika
Ankara-Konya 212 kilometre 1 saat 15 dakika
İstanbul-Konya 647 kilometre 3 saat 30 dakika
Eskişehir-Konya 360 kilometre 1 saat 25 dakika
Ankara-Sivas 450 kilometre 2 saat 50 dakika
Ankara-İzmir 824 kilometre 3 saat 20 dakika
Ankara-A.karahisar 281 kilometre 1 saat 20 dakika
Halkalı-Bulgaristan 230 kilometre 1 saat