BIST 10.727
DOLAR 32,58
EURO 35,24
ALTIN 2.466,20
HABER /  GÜNCEL

Hızlı tren 500 km hız yapabilir

Yüksek hızlı tren kanatsız uçak gibi. Sadece hızıyla değil mobil iletişim ve internet bağlantısıyla da dikkat çekiyor.

Abone ol

TCDD Genel Müdürlüğü, Avea işbirliğiyle Yüksek Hızlı Tren'de (YHT) ''kesintisiz'' mobil iletişim imkanı sunacak GSM-R sistemini kurdu.

TCDD Genel Müdürlüğü yetkililerinden edindiği bilgiye göre, ilk uygulaması 2000 yılında Avrupa'da gerçekleştirilen ve bir çok ülkede çalışmaları devam eden GSM-R sistemi, demiryolu haberleşme teknolojisindeki yeni Avrupa standardı olarak kabul ediliyor.

Türkiye'de konforlu ve kısa sürede ulaşım imkanı sağlayan hızlı tren projelerinden ilkini tamamlayan TCDD, YHT'deki mobil iletişim bağlantı sorununu çözmek için Avea ile işbirliği yaptı.

Genel Müdürlük, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere pek çok ülkede kullanılan GSM-R sistemini YHT altyapısına entegre etti.

Bir ay içinde devreye girmesi planlanan kapalı devre sistem kapsamında, TCDD personelinin kendi arasında iletişim kurabileceği, ''0594'' kod numaralı GSM hatları da Genel Müdürlük bünyesinde kullanılmaya başlanacak.

''SİSTEM, 500 KİLOMETRE HIZI DESTEKLİYOR''

Yüksek Hızlı trenlerin altyapısına entegre edilen sistem, saatte 250 kilometre hızda kesintisiz iletişim olanağı sunuyor, 500 kilometrelik hızı destekliyor.

Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesinin ikinci etabı Eskişehir-Haydarpaşa hattı, Ankara-Konya hızlı tren projesi ve MARMARAY projesi ile planlanan Ankara-İzmir, Ankara-Kayseri-Sivas, Osmaneli-Bursa hızlı tren projelerinde ve bundan sonraki hızlı tren projelerinde sistemin kullanılması öngörülüyor.

Sistemde, hat boyu ve manevra alanı çalışanları arasında grup konuşmaları, treni kontrol eden Otomatik Tren Kontrol (ATC) sistemi ve tren ile yer arasında veri haberleşmesi imkanları bulunuyor. Ses duyuru servisi sayesinde, tüm bir gruba aynı anda duyuru da yapılabilen sistemde, acil durumlar için mevcut konuşma kesilerek, acil konuşmaya olanak tanınıyor.

Diğer haberleşme ve GSM sistemleriyle birlikte çalışabilen GSM-R ile trende kesintisiz ses ve GPRS bağlantılı internet haberleşmesi de mümkün olabiliyor.
Sistem, yolcuların tüm gecikmelerden anında bilgilendirilmesi, inen/binen ve trendeki yolcu sayısı, trende bilet satışı ve vagon takip sistemi gibi değişik uygulama olanakları da sunuyor.