BIST 9.009
DOLAR 34,20
EURO 37,24
ALTIN 3.066,19
HABER /  GÜNCEL

Hızır orucuna nasıl niyet edilir kaç gün tutulur Hızır günü neler yapılır, ibadetleri

Özellikle Alevi vatandaşlarımızı şubat ayında tuttukları 3 günlük Hızır orucu yarın sona eriyor. 8-9-10 Şubat'ta tutulan hızır orucu Şubat'ın ikinci perşembe günü hızı günü ile sona erecek. Muharrem orucundan sonra en çok tutulan hızır orucu nasıl tutulur, kimler tutar? Hızır orucunun son günü evleneceğin kişi rüyada nasıl görülür?

Abone ol

Alevi inancında genellikle her yıl Şubat ayında tutulan 3 günlük hızır orucunun bugün son günü. Bugün yani  Şubat'ın ikinci perşembesi hızır günü. Muharrem ayından sonra en çok tutulan oruç olan hızır orucunda Salı, çarşamba ve perşembe günleri oruç tutulur. Perşembe günü kurbanlar kesilir, lokmalar dağıtılır. Peki hızır orucu nasıl tutulur, kimler tutar? Hızır orucunun son günü evleneceğin kişi rüyada nasıl görülür?

Hızır orucuyla ilgili genel olarak anlatılan bir olay vardır. Bu olay şu şekildedir: İmam Hasan ve İmam Hüseyin bir gün çok hastalanmışlardır. Hz. Ali ve Hz. Fatıma, oğullarının bu hastalıkları karşısında çaresiz kalmışlar. Bunun üzerine Hz. Muhammed’in (S.A.S) yanına gidip durumu anlatmış ve Hazreti Peygamber de üç gün oruç tutmalarını söylemiş. Hz. Ali ve Hz. Fatıma da oğullarının şifa bulması için üç gün oruç tutmuşlar.

Hızır Orucu için miladi takvime göre belirlenen tarihe yaklaşıldı. Hızır Orucu'nda yardımlaşmaya ve sosyal dayanışmaya daha çok önem verilir. O günün amacı, bir nevi Hızır gibi herkesin darlığına ve zor anına yetişmek onun hoşnutluğunu kazanmaktır. Hızır Orucu tutulurken genelde üçüncü günü perşembeye gelecek şekilde, Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri şeklinde tutulur. Orucun üçüncü günü her perşembe cem ibadeti yapılır. İşte, Hızır Orucu hakkında merak edilenler

Hızır orucu ne zaman tutulur: Rumi takvime göre 31 Ocak- 2 Şubat tarihleri arasında tutulan Hızır Orucu, Miladi Takvim baz alındığında 13-15 Şubat günlerine denk gelmektedir. Hızır Orucu için bazı kaynaklarda her yıl Ocak ayının ikinci haftası tutulmaya başlar, Şubat ayının ikinci haftasıyla son bulur ifadesi de yer almaktadır. 

Hızır orucu nedir: Hızır Orucu, Alevi inancında genellikle her yıl 13 Şubat'ta başlayan ve 3 gün süren oruç. Hızır'a adanan bu oruç ardından Hızır Cemi yapılır, oruç boyunca geleneksel olarak Alevi köylerinde sazlar çalınır, deyişler söylenir ve Hızır peygamber ile ilgili hikâyeler anlatılır, oruç ardından kavrulmuş ve öğütülmüş buğday irmiğinden gavut isimli bir pilav pişirilip içine tereyağı dökülerek tüm komşularla birlikte dua edilerek yenir.

Genelde her talip, perşembe günü bir lokma alarak bağlı olduğu pirin evine giderek; duasını alır ve cem hizmetine katılır. Hızır orucunda inançsal bir olgu daha vardır ki, bu orucun genç nesiller tarafından tutulmasını daha cazip hale getirmektedir. Özellikle bekâr gençler bu orucu tuttuklarında ve su içmeyip yattıklarında, rüyada suyu kimin elinden içerlerse o kişiyle evleneceklerine inanırlar. Bu yaygın bir inanç olup sadece evlilik değil; herhangi bir konuda beklenti içerisinde olan kişiler tarafından da uygulanır.