BIST 9.368
DOLAR 34,58
EURO 36,23
ALTIN 2.986,92
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Hitler'in yaptığı tablo ilk kez sergilendi

İTALYA'da açılan bir sergide, Adolf Hitler'in yaptığı yağlı boya bir tablo ilk kez sergilenmeye başlandı. Sanat eleştirmeni Sgarbi eseri, "Bir diktatörün değil, bir zavallının eseri bu, derin bir melankolik ruhu ortaya koyuyor" sözleriyle değerlendirdi.

Abone ol

İTALYA'da açılan bir sergide, Nazi lideri Adolf Hitler'in yaptığı yağlı boya bir tablo ilk kez sergilenmeye başlandı. İtalyan sanat eleştirmeni Sgarbi eseri, "Bir diktatörün değil, bir zavallının eseri bu, derin bir melankolik ruhu ortaya koyuyor" sözleriyle değerlendirdi.

İtalya'nın kuzeyindeki Brescia kentinde bulunan Sal ò Müzesi’nde, Vittorio Sgarbi küratörlüğünde 'çılgınlık' temalı bir sergi açıldı.

11 Mart’ta sanatseverlerle buluşan ve 16 Kasım’a kadar gezilebilecek 'Çılgınlık Müzesi (Museo della Follia)' adlı sergide sürpriz bir eser de bulunuyor; Adolf Hitler’in yaptığı, isminin açıklanmasını istemeyen Alman bir koleksiyonerden ödünç alınan ve karanlık bir odada iki depresif adamın görüldüğü yağlıboya resim.

'RESİM, HİTLER’İN BÜYÜKLÜĞÜNÜ DEĞİL, SEFALETİNİ ORTAYA KOYUYOR'

Hangi tarihte yapıldığı bilinmeyen Hitler eserini artistik açıdan değerlendiren sergi küratörü, sanat eleştirmeni ve TV yorumcusu Vittorio Sgarbi, “Umutsuz birisinin eseri bu ve sanki Kafka tarafından yapılmış gibi; onun zihninden çok şey var. Burada onun (Hitler’in) büyüklüğünü değil, sefaletini görüyorum” ifadesini kullandı. 

Sgarbi, “Bir diktatörün değil, bir zavallının eseri bu, derin bir melankolik ruhu ortaya koyuyor” diye ekledi.

HİTLER, 'HAYATIMI BİR SANATÇI OLARAK SONLANDIRMAK İSTİYORUM' DEMİŞ

Bir ressam olmayı hayal eden Hitler, 1907 yılında başvurduğu Avusturya Güzel Sanatlar Akademisi’nden, ressamlığa uygun olmadığı gerekçesiyle ret cevabı almıştı. Çılgınlık Müzesi sergisinin organizatörleri, etkinliğin tanıtımında Hitler’in resmini, 'Yaratıcı olmayan, yıkıcı bir çılgınlığın ürünü' diye nitelerken, bir anekdotu da paylaştılar. 

Anlatıya göre Hitler'in, İngiltere’nin Almanya Büyükelçisi (1937-39) Neville Henderson’a "Ben bir politikacı değil, sanatçıyım. Polonya meselesi çözüldükten sonra hayatımı bir sanatçı olarak sonlandırmak istiyorum" dediği belirtiliyor.

Sal ò Müzesi Müdürü Giordano Bruno Guerri de, "Hitler, bir sanatçı olarak da o kadar iyi değilmiş" diye konuştu.

Çılgınlığı anlatan 200’ün üzerinde fotoğraf, resim, heykel, obje ve enstalasyona yer verilen sergide, Francisco de Goya ve Francis Bacon gibi isimlerin eserleri de bulunuyor.