BIST 9.660
DOLAR 34,57
EURO 36,33
ALTIN 2.917,33
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Hititlerin başkentine yolculuk

Ramazan Bayramı'nda alternatif tatil mekanı olan Çorum, tarihin sırlarını içinde barındırıyor.

Abone ol

Kalabalıktan sıkılıp, bayram tatilini değerlendirmek isteyenler, günübirlik gezilerle tarihin en eski medeniyetlerinden Hitit uygarlığına ait izlere tanıklık edebilir.

Eski Doğu'nun büyük güçlerinden olan Hititler'in başkenti Hattuşa, Çorum'un Boğazkale ilçesinde bulunurken, Hititler'in dini tören ve sanat merkezi olan Alacahöyük ise Ankara'ya sadece 160 kilometre uzaklıkta.

Bu tarihi mekanları görmek için yola çıkanlar Sungurlu-Çorum kara yolunun 5. kilometresindeki tesislerde meşhur Tokat kebabını yiyerek yollarına devam edebilirler. Buradaki molanın ardından Sungurlu-Çorum kara yolunun 6. kilometresinden sağa dönüş yaparak, yaklaşık 18 kilometre mesafedeki Boğazkale ilçesine geçip, yaklaşık 7 bin yıl önce kurulan Hititlere ait Hattuşa ve Yazılıkaya bölgelerini gezebilir ve Hititlerin yaşam şekillerini görebilirler.

Bölgede 100 yıldan fazladır süren kazı çalışmaları, aslına uygun olarak tasarlanarak ayağa kaldırılan Hitit surları ile Boğazkale Müzesi de ziyaret edilebilir.

Sungurlu-Çorum kara yolunun 30. kilometresindeki yol sapağından 7 kilometre sonra da Hititlerin yaşadığı Alacahöyük görülebilir. Alacahöyük Müzesi ve 2003 yılında ortaya çıkartılan dünyanın ilk barajlarından Hitit Barajı da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri.

Hititlere ait izler görüldükten sonra Çorum kent merkezine doğru yola devam edenler, burada bölgenin en büyük müzesi konumundaki Çorum Müzesi'ni mutlaka ziyaret etmeli. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve Hitit medeniyetinin başkentliğini üstlenmiş Çorum'daki kazı çalışmalarından elde edilen eserlerin sergilendiği bu müzede, Hitit medeniyetinin yanı sıra Roma, Bizans, Osmanlı, Eski Tunç Çağı, Helenistik, Etnografik, Asur ticaret kolonileri dönemlerine ait birçok eser tarihe merak duyanların ilgisini bekliyor.

Müze ziyaretinin ardından ise restore edilerek işletmeye açılan Katipler Konağı ile Salimbey Konağı, ziyaretçilerine Çorum'un eşsiz yöresel yemek ve tatlılarından bir lezzet sunuyor.

Çorum kent merkezinde ise Çorumlu Beşiktaş Muhafızı Yedi Sekiz Hasan Paşa tarafından 1894 yılında yaptırılan 116 yıllık tarihi Çorum Saat Kulesi, 700 yıl önce inşa edilen Ulucami, Hıdırlık Cami, Çorum Kalesi ve tarihi Çorum evleri gezilebilir.

Leblebisiyle ün yapmış kentte, Çöplük Çarşısı'nın arka taraflarında bulunan leblebi üreticilerinden günün her saatinde yaklaşık 25 çeşidi bulunan Çorum'un meşhur leblebisini de taze olarak satın almak mümkün.