TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu dün yapılan toplantıdan sonra Başbakan Erdoğan'la bir araya gelip konuşmak istediğini söyledi...
Abone olTOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, dün 365 oda ve borsa başkanının katıldığı toplantıyı geçmişte olduğu gibi yönetim kurulu ve meclis başkanlarının yaptığını belirterek, kendisinin de başından sonuna kadar toplantıda olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, Başbakan Erdoğan’la bir araya gelip, ortak aklı oluşturmak istediklerini kaydetti.
TOBB-Halkbank İşbirliği Destek Kredisi Protokol imza töreninde, basının 365 oda ve borsa başkanının yaptığı toplantıya ilişkin sorularını yanıtladı. Hisarcıklıoğlu, TOBB’un kurumsal bir yapısı olduğunu vurgulayarak, kurumsal yapının gereklerinin uygulandığını ifade etti. Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kurumsal yapılar, başkana, kişiye, zamana göre usul ve esaslarını değiştirmez. Dünkü toplantıda tüm Türkiye’deki 365 oda ve borsamızın yönetim kurulu ve meclis başkanları vardı. Bu toplantının yönetimi geçmişte olduğu gibi dün de Genel Yönetim Kurulu Başkanı ve Konsey Başkanları tarafından yönetildi. 22 Mayıs’a kadar sürecek olan bu süreçte sonuç bildirgesini Genel Yönetim Kurulu Başkanının yaptığı ticaret ve sanayi odalarında Konsey Başkanı Nafi Güral’dır. Geçmiştekine usul ve esaslar yapılmıştır."
"SONUNA KADAR TOPLANTIDAYDIM"
Dün yapılan toplantıdü başından sonuna kadar orada olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Oda ve borsalarımızın katılımcı demokrasi anlayışı içinde ortaya getirdiği şeye katılmamak mümkün değil. İcranın TOBB başkanı ve yönetim kuruludur. Oradaki kararı almak ve genel kurul başkanı ve konsey başkanları tarafından yürütülen toplantının sonucunu açıklamak onlara düştü. Sonuç bildirgesi, oda, borsa başkan ve meclis yönetim kurulundan oluşan bir heyet tarafından hazırlandı." Hisarcıklıoğlu, basına kapalı yapılan toplantının duyurulmuş olmasından üzüntü duyduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: "Basına kapalı olan toplantıda olanların aktarılması uygun değil. Yoksa basına açık yapardık. Aktarılmış ama yarısı doğru yarısı yanlış. Doğru olan genel yönetim kurulu başkanının açıklamış olduğu sonuç bildirgesidir. Esas alacağımız dikkate alacağımız Genel kurul başkanının yaptığı açıklamadır. Çünkü bu hepimizin ortak metnidir. Türkiye’de demokrasinin en uygun işlediği kurum TOBB’dur. Burada herkes farklı fikirlerini ortaya koyabilir. Ama koymuş olduğumuz sonuçta bütün oda ve borsalarımızla beraber müşterek kaldığımız sonuç bildirgesidir."
"İŞSİZLİKLE İLGİLİ HERKES AKLININ YETTİĞİNİ ORTAYA KOYMALIDIR"
Toplantıdan çıkacak tek sonucun işsizlik meselesinde herkesin "parmağını taşın altına koyması" gerektiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Herkes bildiği, aklının yettiği ne varsa bunu ortaya koymalıdır" dedi.
Hisarcıklıoğlu, TÜİK rakamlarına göre, 5.6 milyon kişinin işsiz olduğunu ve her yıl 700 bin kişinin istihdam nüfusuna katıldığını belirterek, şunları ifade etti: "İşsizlik sorununu çözümüne katkı sağlamak için herkesle bir araya gelmemiz lazım. Bu konuda ne yapabiliriz diye ortak çalşıma için sendika, esnaf, TZOB’la gibi örgütlerle bir araya geldik. Bu konuda ne yapabiliriz diye. 17 iş adamı örgütüyle ilk defa İstanbul’da bir araya geldik. Sorunun çözümü konusunda hepsi hazırlıklıydı. Burada yapacağımız bu sorunun çözümünü tek başına TOBB ya da diğer kuruluşlara değil, hep beraber çalışarak çözmemiz lazım."
"BAŞBAKAN ERDOĞAN’LA BİR ARAYA GELİP, ORTAK AKLI OLUŞTURMAK İSTİYOUZ"
Dün yapılan toplantının somut sonucunun işsizliğin ortak akılla çözülmesi olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, "Başbakan Erdoğan’la birlikte yapılacak toplantıda bu konuları tartışmak istiyoruz. Hepimiz bir sorunun çözümünden tarafız.
Herkes üzerine düşeni yapıyor. Başbakan Erdoğan’la bir araya gelerek ortak aklı oluşturmak istiyoruz" diye konuştu. Hisarcıklıoğlu, toplumun diğer kesimleriyle bir araya gelerek, bu konuları daha ileriye götürüp ortak aklın üretilmesi gerektiğine dikkat çekerek, işsizliğin kısa, orta ve uzun vadede üç perspektifte ele alınması gerekliliğini vurguladı. Gelecekte işsizliğin devam edeceğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, yaklaşık 10 yıl sonra istihdam piyasasına girecek genç sayısının 1 milyona ulaşacağını belirtti.