Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, dolardaki iniş ve çıkışı normal gördü.
Abone olTürkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ''Türkiye ekonomisi olarak birinci ligde oynamak istiyoruz. Bu ligin kurallarına uyum için 234 bin firmanın değişmesi gerekiyor'' dedi.
Avrupa Komisyonu Türkiye Temsilcisi Hansjörg Kretscmer'in kendisini ziyareti sırasında konuşan Hisarcıklıoğlu, basın mensuplarının sorusu üzerine, döviz kurundaki değişiklerin uygulanan dalgalı kur rejiminde doğal olduğunu vurgularken, lig şampiyonluğundan dolayı Galatasaray'ı da kutladı.
AB ile yürütülen müzakerelerdeki 35 paragraftan 27'sinin Türk özel sektörünü ilgilendirdiğini belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
''Türk özel sektörünün çatı örgütü olarak, önümüzdeki dönemdeki iş görme biçiminin değişeceğinin farkındayız. Biz bunu futbolda birinci ligde oynamaya eş değer görüyoruz. Türk ekonomisindeki girişimciler olarak, biz, futbolu birinci ligde oynamak istiyoruz. Birinci ligde oynamanın kuralları var. Bu kurallar çerçevesinde kendi dönüşüm sürecimizi yaşayacağız. Şunu da çok iyi biliyoruz ki bu dönüşüm süreci, sancısız, sıkıntısız olmayacak.
Yaptığımız çalışmaya göre, yaklaşık 235 bin tane üreten tesis var. Bunun bin tanesi AB'ye uyumlu üretim yapıyor. Hedef 2012'de müzakereleri bitirmek, 2015'te tam üyelik ise 2007 ile başlayan süreçte Türkiye'de 234 bin firmanın iş yapmak için değişmesi gerekiyor.''
Bu değişim sürecinin sancısız, sıkıntısız olmayacağını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, değişim sürecinin çok yüksek olduğu öngörülen maliyetinin belli oranlarda paylaşılması gerektiğini de ifade etti.
DÖVİZ KURUNDAKİ ARTIŞ
Döviz kurundaki yükseliş ve ekonomide bazı felaket senaryoları olduğu yönündeki soru üzerine, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 2006 yılı itibariyle cari açığı bir problem olarak görmediğini, ancak yine de Türkiye'nin bu konuda çok dikkatli olması gerektiğini söyledi.
Bu yıl itibariyle cari açığın finanse edilebileceğinin öngörüldüğünü, ancak 2007'de özelleştirme gelirlerinin azalması nedeniyle cari açığın problem olarak çıkabileceğini anlatan Hisarcıklıoğlu, dövizdeki yükselme konusunu da, Türkiye'nin 2001 yılında dalgalı kura geçtiğini hatırlatarak, şöyle değerlendirdi:
''Doların inişi-çıkışından etkilenmemek lazım. Bunun inişi de çıkışı da gayet doğal. Asıl iniş-çıkış olmadığı zaman rahatsız olmak lazım. İniş-çıkış olduğu zaman niye rahatsızlık duyuyoruz, onu anlamış değilim. İnip-çıkıyor olması, dalgalı kur politikasının uygulandığının göstergesi. Bunun teknik ve siyasi nedenleri olabilir. Bununla ilgili çalışmaları yapıyoruz. Algılamada farklılıklar olduğu zaman dışarıya döviz çıkışı olacaktır. Tekrar dövizden YTL'ye dönüş olacaktır. Bunu problem etmemek lazım. Geçen yıl da bunu yaşadık.''
''FAL AÇMAK GİBİ...''
Hisarcıklıoğlu, bir basın mensubunun, ''Dövizdeki artış ne kadar sürecek'' sorusu üzerine, ''Dolar nereye kadar çıkar, ne kadar sürer.. Mevcut uyguladığımız politikada, fal açmak gibi bir şey... Bir çizgide gidiyor olması, bizi daha çok rahatsız etmesi lazım. Geçmişteki düz çizgisinin daha çok rahatsız etmesi lazım'' diye yanıt verdi.
İniş çıkışların ekonominin sinyallere duyarlı olduğunun göstergesi olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, iç ve dış kaynaklı sinyaller olduğunu, ABD Merkez Bankası'nın faizleri artırması, yatırımcının pozisyon değiştirmesi gibi dış sinyallere müdahale edilemeyeceğini, ancak iç sinyallerden ''nelerin doğru yapıldığı, nelerin yanlış yapıldığının'' belli olacağını söyledi.
Bu işin sağlıklı bir temele oturması için doğrudan yabancı sermeye girişinin artması gerektiğine işaret eden Rifat Hisarcıklıoğlu, sinyallerin doğru okunması halinde, neyin yapılması gerektiğinin görüleceğini kaydetti.
Hisarcıklıoğlu, sosyal güvenlik reformunun gerekliliğiyle ilgili bir soru üzerine, ''Sosyal güvenlik kuruluşları, geçen yıl 16 milyar dolar açık verdi, 72 milyon olarak bedelini biz ödüyoruz. Biz kamu açık vermesin diyoruz, öbür taraftan zam yapılmasını istemiyoruz. Eğer kamu açığı varsa, sistemin bozulmasından dolayı. Sistemi yeniden yapılandırmak için reform gerekiyor'' dedi.
Türkiye'nin nüfusu 72 milyon olmasına karşın sosyal güvenlik çatısı altında 81 milyon kişinin bulunduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, ''20 milyon kişi de sosyal güvenlik çatısı dışında deniyor. O zaman nüfus 101 milyona çıkıyor. Bu, sistemin yeniden yapılandırılması gerektiğini gösteriyor'' diye konuştu.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, basın mensuplarının sorusu üzerine, lig şampiyonluğundan dolayı Galatasaray'ı kutlarken, önceki 2 yılda Fenerbahçe'nin şampiyon olduğunu hatırlattı. Türkiye'yi bu yıl Avrupa'da Galatasaray'ın temsil edeceğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, burada da başarılarının devamını diledi.