BIST 9.725
DOLAR 35,19
EURO 36,80
ALTIN 2.973,50
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Hisarcıklıoğlu bu işe çok şaştı!

Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 'Ülkemize gelen turist sayısı her yıl artmasına rağmen gelirde artış yok' dedi.

Abone ol

Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Ülkemize gelen turist sayısı her yıl artmasına rağmen gelirde artış yok. Böyle mantıksızlık olmaz" dedi.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) tarafından Ortaca İlçesine bağlı Sarıgerme'de bulunan Hilton Otel'de düzenlenen bir toplantıda TOBB Muğla İli Odaları bir araya geldi. Toplantıya Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da katıldı.

Yapılan toplantıya; Muğla Ticaret ve Sanayi Odası, Milas Ticaret ve Sanayi Odası, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, Marmaris Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Deniz Ticaret Odaları ve Ticaret Borsası Başkan ve üyeleri ile meclis üyeleri katıldı.

Tanıtım konuşmasını Marmaris Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hüseyin Süer taptı. Süer'in konuşmasından sonra saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Başkanı Bülent Karakuş, bölgesel kalkınmanın önemine değinerek, "Kalkınma için olumlu diyalog ve işbirliği yapmalıyız. Yurt içi ve yurt dışı fuarlarında ortak çalışıyoruz. Mermer, yaş meyve sebze ve diğer maden ürünlerinin ihracatında sıkıntı yaşıyoruz. Bunun için Aydın- Yatağan-Güllük demir yolunun bir an önce yapılmasını istiyoruz. Fuar alanı yapımında odalarımızdan istedikleri kadar hisse alıp katkı sağlamalarını istiyoruz" dedi.

GELİR ARTMAZSA TURİZM YENİLEMELERİNDE SIKINTI ÇEKERİZ

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da bu tür ortak toplantıların önemli olduğunu belirterek "Muğla Bölgesi turizm ve tarımda çok üst seviyededir. Turizmde üçüncü, tarımda ürün çeşitliliğinde birinci sıradadır" diye konuştu.

Türkiye genelinde 2009 yılında işyeri açma oranı yüzde 22 iken Muğla'da bu oranın yüzde 37 olarak gerçekleştiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: "Turizmde en önemli noktalardan biri kâr artışıdır ancak, çok ucuza veriyoruz, kâr artışı sağlayamıyoruz.

Ülkemize gelen turist sayısında çok artış oldu, doluluk çok iyi ama kâr yok. Ticaret kâr için yapılır. İtalya, Yunanistan ve İspanya gibi ülkelerden kalite ve hizmet bakımından çok üstlerdeyiz. Ancak çok düşük fiyat veriyoruz, burada bir yanlışlık var. 2009 yılında bir turist 664 dolar bırakırken, bu rakam 2010 yılında 643 dolara düştü. Böyle mantıksızlık olmaz. Geliri artıramazsak turizm yatırımlarında yenilemede sıkıntı çekeriz."

SUUDİ ARABİSTAN'DAN DAHA ZENGİNİZ

Markalaşmanın önemine değinen Hisarcıklıoğlu, markalaşmak ve kurumsallaşmak gerektiğini söyledi. Ülkede markalaşma olmazsa kâr olamayacağını anlatan Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: "Topraklarımız çok verimli ve çok zengin. Biz Suudi Arabistan'dan daha zenginiz. Allah bize müthiş bir toprak vermiş. Tarımda, ticaret ve sanayide işi büyük yapmak gerekir. Çok üreten, çok alan ve çok satan olacaksınız. Bunun için güçlerimizi birleştirmeliyiz. Çok büyük bir servetin üzerinde oturuyoruz. Tarımda, hayvancılıkta ihracat yapabilecek durumdayız. Hayvancılığın girdilerini düşüremezsek, fiyatları düşüremeyiz."

Hisarcıklıoğlu toplantıda, belediyelerin Hazine'den aldıkları paylarda adaletsizlik olduğunu dile getirdi. Türkiye'nin 72 milyon nüfusu olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: "Her yıl 27 milyon turisti ağırlıyor. Bazı belediyelerimizin yaz ve kış nüfusu arasında oldukça fark var. Ancak Hazine'den yeterince pay alamıyor ve hizmet üretemiyorlar. Belediyeler de sistemin adaletsizliği nedeniyle ahlaksızlık yapıyor. Bu durum düzeltilmeli, Hazine'den pay aktarılırken yaz nüfusu dikkate alınmalı."

VERGİ BORCU TAHSİL EDİLSE BÜTÇE AÇIĞI KAPANIR

Vergi borcu ve zincir mağazalar hakkında gelen soruları cevaplayan Hisarcıklıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye'nin 90 milyar lira SSK ve vergi borcu var. Ülkenin bütçe açığı ise 50 milyar lira. Devlet vergi ve SSK borçlarını tahsil edebilse, bütçe açığını fazlasıyla kapatacak. Devlet çıkardığı yeni vergilerle, vergi ödenemez hale getiriyor. Borcun ödenmesi noktasında yeni düzenleme yapılmalı.

Zincir mağazalar ise küçük esnafı, dolayısıyla toptancıyı yok etmekte. Dünyanın hiçbir yerinde serbest piyasa ekonomisi de olsa kuralsızlık yoktur. Zincir mağazalar, sermaye birikimimizi engelleyen bir durumda. Rast gele değil, bölgedeki nüfusa göre mağaza açılmalı.

Perakendecilik sektörünü düzenleyen yasanın çıkması için siyasilere baskı yapılmalı."

Hisarcıklıoğlu, dünyadaki en pahalı akaryakıtın Türkiye'de kullanıldığını, ihracattaki ÖTV'siz akaryakıt sisteminin yurt içi taşımacılıkta da uygulanması gerektiğini söyledi.

Oda başkanları yapılan toplantının anısı için Hisarcıklıoğlu'na üzerinde Muğla Evleri'nin bulunduğu yağlı boya tablo hediye etti.