BIST 9.368
DOLAR 34,51
EURO 36,16
ALTIN 2.983,99
HABER /  GÜNCEL

Hırvatistan AB'nin 28'inci üyesi oldu

Hırvatistan 1 Temmuz itibariyle resmen Avrupa Birliği üyesi oldu. Üyelik, başkent Zagreb'te büyük kalabalıkların katılımıyla gece boyu kutlandı.

Abone ol

Hırvatistan, 1 Temmuz itibariyle Avrupa Birliği’nin 28’inci üyesi oldu.

AB üyeliği, başkent Zagreb’te gece boyu havai fişekli gösterilerle kutlandı.

BBC muhabirleri, yaklaşık 20 yıl süren bağımsızlık mücadelesinden sonra AB üyesi olan Hırvatistan’ın, Euro bölgesindeki kriz ve ülkenin ekonomik sıkıntıları nedeniyle burukluk yaşadığını belirtiyor.

Zagreb’in merkezindeki kutlamalar, havai fişek gösterilerinin yanı sıra Beethoven’dan eserler ve Avrupa marşıyla renklendi.

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Ivo Yosipoviç’in, ‘tarihi bir olay’ olarak andığı AB üyeliği için Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da, kalabalığa Hırvatça seslenip “Avrupa Birliği’ne hoş geldiniz” dedi.

Cumhurbaşkanı Yosipoviç, “Anavatanımız için çok güzel ve neşeli bir gün. Bugün, tarihimizde yeni bir sayfa açtığımız gündür” diye konuştu.

Yosipoviç, AB ve bölge liderleriyle daha önce bir araya geldiği toplantıda, “Hırvatistan’ın Avrupa Birliği’ne üyeliği, her birimizin Avrupa’nın demokratik ve kültürel değerlerine ait olduğumuzun teyididir” ifadelerini kullanmıştı.

Hırvat yetkililer, saatler gece yarısını gösterdiğinde Slovenya sınırındaki Bregana kapısını kaldırıp, AB sınırlarına giriş yaptı.

Eski Yugoslavya’dan ayrılan ülkeler arasında AB’ye üye olan ilk ülke Macaristan’dı.

Bulgaristan ve Romanya’nın 2007 yılındaki üyeliklerinin ardından AB’ye giren ilk ülke, 10 yıl önce üyelik başvurusu yapan Hırvatistan oldu.

Her beş kişiden birinin işsiz olduğu ve kamu borcunun ‘junk’ yani, ‘yatırım yapılmaz’ seviyede olduğu Hırvatistan’da bazıları ekonomik sorunlar yaşayan AB’ye üye olmaktan hoşnut değil.

AB üyeliğine olumsuz bakanlardan emekli Pavao Brkanoviç Reuters haber ajansına, “Yunanistan’da ve İspanya’da yaşananlara bakın! Biz de bu yöne doğru mu gidiyoruz?” diye konuştu.

Hırvatistan’da yolsuzluk ve organize suçun yaygın olması da bazı AB liderlerini kaygılandırıyor. Hırvatistan, Avrupa para birimi euro’ya ve serbest dolaşım bölgesi Schengen’e girmeyecek.

Geçen sene yapılan referandumda Hırvatların üçte ikisi AB üyeliğine ‘evet’ oyu kullanmıştı.

BBC’ye konuşan Hırvatistan Başbakan Yardımcısı Vesna Pusiç, “Siyasi istikrar ve ortak pazar gibi birçok meselede uzun vadeli güvence sağlamak birim için önemlidir” dedi.

Hırvatistan’ın AB üyeliği kutlamalarına Türkiye’yi temsilen AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış katıldı. Ayrıca, 15 devlet başkanı, 13 başbakan, 3 meclis başkanı ve çok sayıda bakanın bulunduğu 170 üst düzey yetkili de hazır bulundu.

Türkiye, 1987 yılında tam üyeliğe başvurduğu AB tarafından 1999’da tam üye olarak kabul edildi. Türkiye ve AB arasındaki üyelik müzakereleri de 2005 yılında başladı.