Konya Emniyet Müdürlüğü başlattığı 'Mıknatıs Projesiyle' hırsızlığın önüne geçti.
Abone olKonya Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Hırsızlık Büro Amirliği ekiplerinin uyguladığı 'Mıknatıs Projesiyle' halk hırsızlık konusunda bilinçlendiriliyor, olayı ihbar eden kişiler parayla ödüllendiriliyor.
Asayiş Şube Müdürü Ercan Taştekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1.5 yıl önce hırsızlık olaylarının sadece polisiye tedbirlerle önlenemeyeceğine karar verdikten sonra büro amirleri ve ekipleriyle istişarede bulunduklarını söyledi. Bu toplantının ardından Konya Emniyet Müdürü Salih Tuzcu'nun da önerileri doğrultusunda 'Mıknatıs Projesi' adı verilen çalışmanın ortaya çıktığını belirten Taştekin, ''Biz (hırsızlık olayları nasıl önlenebilir?) sorusunu kendimize sorduk. Sonucunda bilinçli toplum, analiz, koordinasyon, istihbarat ve profesyonel polis taktikleri gibi 5 temel ayak oluştu'' dedi.
Bu 5 temel unsurun projenin oluşumuna zemin hazırladığını dile getiren Taştekin, şunları kaydetti: ''Bilinçli toplum için üzerinde asayiş şubenin telefonlarının bulunduğu 15 bin kartvizit bastırarak, mahalle muhtarları, apartman yöneticileri gibi kişilere dağıttık. Bu kişiler hırsızlık olayları konusunda uyarıldı. Hırsızlık yöntemleri araştırıldıktan sonra çıkarılan analize göre çalışmalar yapılıyor. Halk yönlendiriliyor. Koordinasyon çalışmalarında ise hırsızlık olaylarına karşı diğer büro amirlerinin yapabileceği konular belirtiliyor. Profesyonel polis taktiklerinde de birçok çağdaş sorgu taktikleri uygulanmaya çalışılıyor.'' Proje kapsamında yer alan 'istihbarat' çalışmalarının kendileri için çok önemli olduğunu belirten Taştekin, kendilerine hırsızlık olayları hakkında bilgi veren kişilere Emniyet Genel Müdürlüğünden tahsis edilen parayla ödüllendirdiklerini söyledi.
HIRSIZLIK OLAYLARI DÜŞTÜ
Uygulanan Mıknatıs projesiyle hırsızlık olaylarında çok büyük bir düşüşün sağlandığını vurgulayan Taştekin, şöyle devam etti: ''Mıknatıs projesiyle Konya'da evden hırsızlık olayının yaşanma ihtimali 10 binde 5'e, iş yerinden binde 4'e, otomobillerden ise 10 binde 1'e kadar geriledi. Ayrıca hırsızlık bürosu tarafından 2003 yılında 32, 2004 yılında 100, 2005 yılında 97 kişi tutuklanırken projenin uygulanmaya başlamasıyla 2006 yılının ilk 6 ayında ise bu rakam 136 olarak gerçekleşti. Çalışmalardan önemli oranda verim aldık.''