Halk deprem sigortası yerine özel konut sigorta poliçelerine ilgi gösteriyor.
Abone olHalk arasında ''Deprem Sigortası'' olarak bilinen ''Doğal Afet Sigortaları Kurumu'' (DASK) poliçeleri birinci derecedeki deprem bölgelerinde bile ilgi görmezken, özel konut sigorta poliçelerinin artış gösterdiği bildirildi.
Sigorta Acenteleri Derneği Genel Başkanı Levent Korkut, AA
muhabirine yaptığı açıklamada, depremle büyük bir ekonomik yükün altında giren devletin benzeri bir durumda zararı karşılayabilmek için çareyi sigorta sistemi kurmakta bulduğunu, ancak bu sistemin ağır aksak ilerlediğini belirtti.
Korkut, 17 Ağustos depreminden sonra her alanda deprem ve risklerine karşı tedbirli olunması gereğinin daha iyi anlaşıldığına dikkati çekerek, şunları söyledi:
''Bu amaçla, 587 sayılı Zorunlu Deprem Sigortası'na Dair Kanun Hükmünde Kararname ile tüm mesken ve mesken olarak kullanılan binalardaki ticarethaneler için deprem sigortası yaptırma yükümlülüğü getirildi. Bu amaçla kurulan Doğal Afet Sigortaları Kurumu, sigorta şirketleri aracılığı ile bu sigortayı Eylül 2000'de yapmaya başladı, ancak beklenen ilgi gösterilmedi.''
Korkut, uygulamanın başladığı tarihten itibaren itibaren Türkiye'de 2,4 milyon zorunlu deprem sigortasına karşın, 10 milyonun üzerinde özel konut sigorta poliçesi kesildiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
''Zorunlu Deprem Sigortası primi, işyeri ya da konutun büyüklüğüne ve bulunduğu bölgenin riskine göre değişiyor. Sigorta bedelinin tespitinde, sigorta edilen meskenin yapı tarzı ve meskenin metrekaresi de dikkate alınıyor. Örneğin, 80 bin YTL değerindeki bir evin DASK poliçesi bedeli 72 YTL, buna karşın içinde hırsızlığın da bulunduğu özel konut poliçesinin aynı değerdeki ev için yıllık sigorta bedeli 200 YTL.''
Korkut, özel konut poliçelerindeki artışın temelinde hırsız korkusunun yattığını ifade ederek, ''Birinci derecede deprem bölgesindeki yörelerde bile zorunlu deprem sigortası beklenen ilgiyi görmüyor. Bu sigorta, sadece mülk alım satımlarında mecburi tutulduğu için yaptırılıyor. Çünkü, deprem sigortası kanun hükmünde kararname ile yürürlüğe girdi. Kanun hükmündeki kararnamede de cezai uygulama
olmuyor'' dedi.
TEMİNAT 85 BİN YTL'Yİ GEÇMİYOR
Korkut, Zorunlu Deprem Sigortası ile teminat altına alınan miktarın 85 bin YTL'yi geçmediğine dikkati çekerek, ''Sigortalının konutu için daha yüksek bir sigorta bedeli talep etmesi durumunda, 85 bin YTL'yi aşan kısım için Zorunlu Deprem Sigortası dışında, isteğe bağlı özel konut sigorta poliçesi de düzenliyoruz'' diye konuştu.