Hazreti Muhammed'in giydiği Hırka- i Şerif'in restorasyon ve konservasyon çalışmaları tamamlandı.
Abone olÜç buçuk ay süren çalışmaların ardından Hırka-i Şerif, ilk kez basına gösterildi. Hırka- Şerif Ramazan ayının ikinci cuma günü olan 20 Ağustos'ta ziyarete açılacak.
1 MİLYON LİRAYA MALOLDU
Hırka- i Şerif'i koruyan Köprülü ailesinden gelen talep üzerine 2010 Mayıs ayında başlanan restorasyon ve konservasyon çalışmaları tamamlandı. İl Özel İdaresi bütçesiyle yapılan yenileme çalışmaları yaklaşık 1 milyon liraya maloldu. Mekan yenileme anlamına gelen restorasyon çalışmaları Mimar Hilmi Şenalp tarafından, kumaş yenileme anlamına gelen konservasyon çalışmaları ise İtalyan Konservatör Marina Zingarelli tarafından yapıldı. Restorasyon ve konservasyon çalışmaları sırasında ikiye katlanmış olarak bulunan Hırka-i Şerif artık katlanmamış şekilde bir vitrin içinde muhafaza edilecek. Ayrıca, mekanın içindeki perdeler lazer yöntemiyle temizlendi ve ışıklandırma ile nemlendirme çalışmaları yapıldı.
20 AĞUSTOS'TA ZİYARETE AÇILACAK
Konuyla ilgili Hırka-i Şerif'in bulunduğu Fatih Hırka- i Şerif Camii'nde bir basın toplantısı yapan İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı, "Hırka-i Şerif'in restorasyona ve konservasyona ihtiyacı olduğu aile tarafından İstanbul Valiliğimize 2008 Kasım ayında bir dilekçeyle başvurulmak suretiyle bildirildi. Onun ve ailesinin başvurusu üzerine İstanbul Valiliğimiz hemen harekete geçti ve çok önemli çalışmalar yapıldı" diye konuştu. Çağrıcı Hırka- i Şerif'in vatandaşın ziyaretine ne zaman açılacağına ilişkin tarihi de verdi. Çağrıcı, " O tarih de Ramazan ayının onuncu günü, yani Ramazan'ın ikinci Cuma günü olacak. Hırka- i Şerif tamamen hijyenik olarak hazırlanmış olacak yerine konulacak ve 20 Ağustos'a denk geliyor. 20 Ağustos'ta Hırka- i Şerif daha öncekinden daha elverişli bir ortamda halkımızın ziyaretine sunulacaktır. Adet olarak Ramazan'ın ikinci yarısında açılırdı ama biz halkımızın merakından dolayı, biraz beş gün kadar öne çekmiş olduk. " şeklinde konuştu. Çağrıcı Hırka- i Şerif'in asıl yerine geçirilmediğini de ziyarete açılmadan önce asıl yerine alınacağını kaydetti.
VEYSEL KARANİ'YE EMANET EDİLDİ
Basın açıklaması sırasında Hırka- i Şerif'in himayesini üstlenen Veysel Karani'nin 57. kuşaktan torunu olan Haşim Köprülü'nün kızı Gülay Köprülü de hazır bulundu.
Gazetecilerin Hırka- i Şerif'in yandığı iddialarının sorulması üzerine Çağrıcı, " Onlar üzerine spekülasyon yapmaya gerek yok. O tür rivayetlere de inanmamanızı rica ediyorum" diye cevap verdi. Vatandaşlar ise, Hırka- i Şerif'in yenilenmesinden oldukça memnun olduklarını da kaydetti.
HIRKA-İ ŞERİF
Hz. Muhammed'in miraca çıkarken üzerinde bulunan hırka olarak bilinen Hırka- i Şerif, Hz. Muhammed'in vasiyeti üzerine Hz. Ali ve Hz. Ömer aracılığıyla Veysel Karani'ye verildi. Karani ölünce hırka kardeşi Şıhabettin El - Üveysi'ye geçti. Bin 500 yıllık olan Hırka-i Şerif Veysel Karani'nin 57. kuşaktan torunu olan Haşim Köprülü'nün kızı Gülay Köprülü'nün himayesinde. Develerin boğazlarının altındaki tüylerden dokunan Hırka- i Şerif sekiz parçadan oluşuyor ve bej renginde.