BIST 10.007
DOLAR 35,43
EURO 36,55
ALTIN 3.051,81
HABER /  GÜNCEL

Hırka-i Şerif misafirlerini bekliyor

Her yıl geleneksel olarak kapılarını Ramazan ayının ilk Cuma günü halka açan Hırka-ı Şerif'i ziyaret için geri sayım başladı

Abone ol

 İtalyalı konservatör Marina Zingarelli tarafından onarımı geçen yıl yapılan ve yıpranmaması için özel iklimlendirme cihazıyla korunan kutsal emanet bugün saat 09.30'dan itibaren misafirlerini bekliyor.

Her yıl geleneksel olarak kapılarını Ramazan ayının ilk Cuma günü halka açan Hırka-ı Şerif, özel bakım sebebiyle 2009 yılında ziyarete kapalıydı. Hırka-ı Şerif Vakfı bakım ve onarım hazırlıklarını tamamladı. Kutsal emanetin korunması amacıyla geçen yıl İstanbul Valiliği tarafından bir bilim kurulu kuruldu. Dünyanın çeşitli yerlerinden birbirlerinden habersiz bir şekilde çağırılan konservatörler, Hırka-i Şerif'in onarımı için raporlar sundular. Bu raporları inceleyen bilim kurulu, Hz. Muhammed'in (s.a.v.) Veysel Karani Hazretlerin'ne hediye ettiği hırkasını onarması için alanında uzman İtalyan konservatör Miran Zingarelli ile anlaştı. Buruşuk yerlerini onaran ve desteklenmesi gereken yerleri astarlayan Zingarelli Hırka-i Şerif'in içine silikon benzeri bir madde koyarak, eserin üç boyutlu görünmesini sağladı.

Tüm masrafları İstanbul Valiliği tarafından karşılanan Hırka-i Şerif insan nefesi gibi toksinlerden arınmasının ardından Hırka-i Şerif odasına alındı. Özel bir camın içinde Veysel Karani Hazretleri'nin serpuş adı verilen başlık ve kemeri ile sergilenen emanet bugün kapılarını ziyaretçilere açıyor.

Hırka-i Şerif'in gezilmeye başlanmasından bir gün önce kapılarını basın mensuplarına açan kutsal emanetin koruyucu varisi ve aynı zamanda Hırka-i Şerif Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Köprülü ailesinden Barış Samir, bu emanetin önceki yıllarda bir kabın içinde olduğunu söyledi. Bu yıl itibariyle halkın daha rahat görebilmesi için bir camekân yaptırıldığına dikkat çeken Samir, "Bu kapların zaten zarar verdiği aşikârdı. Ama yeni çalışmamızla kapları açtık. Hem halkımız daha iyi görebiliyor. Hem de Hırka-ı Şerif'in içinde bulunduğu vitrin, içinde kendi iklimini oluşturuyor. Vitrin içindeki hava tamamen dış atmosferden bağımsız görev yapıyor. Hırka-ı Şerif ziyareti yüzyıllardır gelen bir gelenektir. Bu geleneğin esası da Hırka-ı Şerif'i yıpratmamak ve bununla birlikte halkı Hırka-ı Şerif'ten yoksun bırakmamaktır." diye konuştu.

Hırka-i Şerif Kadir Gecesi'ne kadar her gün saat 09.30 ile 18.00 saatleri arasında ziyaretçilere açık olacak.

HIRKA-İ ŞERİF'İN TARİHÇESİ

Peygamber Efendimiz'e ait İstanbul'da 2 tane hırka bulunuyor. Biri Topkapı Sarayı'ndaki Hırka-i Saadet veya Bürde-i Saadet diğeri ise Veysel Karani'ye verilen ve miras yoluyla günümüze kadar gelen Fatih'teki Hırka-i Şerif Camisi'nde korunan Hırka-i Şerif. Hazreti Muhammed'in miraca çıkarken üzerinde bulunan Hırka-i Şerif, peygamberin vasiyeti üzerine Hazreti Ali ve Hazreti Ömer tarafından Veysel Karani'ye verildi.

Hırka-i Şerif, Veysel Karani evlenmediği ve çocuğu olmadığı için ölümünden sonra kardeşi Şihabeddin El- Üveysi'ye geçmiş ve 1500 yıllık emanet bugün Veysel Karani'nin 57. kuşak torunu olan Haşim Köprülü'ün eşi Nuriye Köprülü'nün 2005 yılında vefatı üzerine, kızı Gülay Köprülü'ye intikal etti. Aile, 1600'lü yılların başında Sultan I. Ahmed'in isteği üzerine İstanbul'a geldi ve Hırka-i Şerif Şükrullah El Üveysi'nin Fatih civarında kiraladığı evde ziyarete açıldı.

Bu evin yetersiz kalması sebebiyle I. Abdülhamid günümüzde Hırka-i Şerif Camisi Avlusunda kalan mekana bir oda inşa ettirdi ve Hırka-i Şerif burada 1780'den itibaren sergilenmeye başlandı. Ziyaretlerin yoğunlaşması üzerine bu oda da yetersiz kalınca 1847 yılında Sultan Abdülmecid Hırka-i Şerif Camisi'ni yaptırdı.
Hırka-i Şerif günümüzde halen burada sergileniyor ve sorumluluğu Veysel Karani'nin soyundan gelen ailede bulunuyor.