BIST 9.390
DOLAR 34,42
EURO 36,28
ALTIN 2.843,38
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Hipokratın kemikleri sızlıyor

Okulda iskelet ve kafatası yetmeyince Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri mezarlıkların yolunu tuttu.

Abone ol

İstediklerini elde etmek için değişik yollar deneyen öğrenciler, bu eylemin suç olduğunu da biliyor.

Kadavra ya da iskeletler bir tıp öğrencisinin olmazsa olmaz ders malzemelerinin başında gelir. Değişik yollarla elde edilen bu araç ve gereçler bazı durumlarda bu işin ilmini yapan öğrencilerin ihtiyacına cevap verecek sayıda olmuyor. İşte o zaman karşımıza Atatürk Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi’nde yaşandığı gibi trajikomik olaylar da çıkabiliyor. Fakültede işlenen anatomi derslerinde kafatası sayısı yetersiz kalınca öğrenciler, çareyi mezarlıklara açılmakta bulmuş.

Birinci sınıf öğrencileri, anatomi dersinde ilk olarak vücutta bulunan kemikleri işledi. Öğrenciler, bir sonraki sınav döneminde ise kafatası kemiklerinden sorumlu olacaktı. Fakat mevcut 180 öğrenci olunca eldeki 25 kafatası yetmedi. Öğretim üyeleri, öğrencilere materyallerin yetersiz olduğunu ve kafataslarını kendilerinin temin etmeleri gerektiğini söyledi. Bunun üzerine bazı öğrenciler, tanesi 100 dolar olan plastik kafatası almak yerine mezarlıklardan gerçeğini temin etmeye başladı.

Öğrenciler, Erzurum’un Hasankale ilçesinin bir köyündeki mezarlıktan yaşlı birinin yardımıyla 4 kafatası çıkardı. Çıkartılan kafatasları açık bir arazide mikroplardan arındırılmak için bir saat kaynatıldı. Daha sonra bu kafataslarını sönmemiş kirecin içine atarak 8 saat beklettiler. Temizledikleri kafatasının içine nohut bırakıp, deliklerini tıkadıktan sonra eklem yerlerinden ayrılmasını sağladılar. Öğrencilerin uğraşı bunlarla da sınırlı kalmadı.

Kimyasal bir madde ile kemiğin üzerindeki toprağın oluşturduğu lekeleri silip, ardından vernik atarak, ders materyallerini hazır hale getirdi. Öğrenciler buldukları materyalleri eklem yerinden ayırdı; ancak dersler için bütün kafatası da bulmaları gerekiyordu. Bunun üzerine Z.Y., dayısının bulunduğu Kayseri’den, H.A. ise Iğdır’da eski bir mezarlıktan kafatası çıkardı. Ancak çıkardığı kişinin kafasında kurşun izleri çıkınca küreği de, kemiği de mezarlıkta bırakarak uzaklaştı. K.C. ise diş hekimi halasının öğrencilik yıllarında mezarlıktan çıkardığı kafatasını aldı.

Kafatası çıkarmak caiz değil

Tıp öğrencilerinin mezarlıktan kafatası çıkarması, hem dinen hem de yasal olarak uygun değil. Erzurum Müftüsü Ahmet Aslantürk, mezarlıklardan kemiklerin çıkarılmasının dinen caiz olmadığını söylüyor. Mezarlıkların sadece yerlerinin değiştirilebileceği, bunun da yol, su gibi amme hizmetleri ile sel, çığ gibi doğal afetler sebebiyle olabileceğini belirten Aslantürk, kafataslarının ders aracı olarak kullanılmasına dinen cevaz verilmediğini vurguluyor.

 Aslantürk, araştırmaların plastikten ya da benzeri maddelerden üretilen kafataslarıyla yapılabileceğine işaret ediyor. Erzurum Asri Mezarlık görevlileri de birkaç öğrencinin kendilerine gelerek, “Tıp öğrencisiyiz. Dersimiz için kafatası gerekiyor. Temin edebilir misiniz?” şeklinde istekte bulunduğunu, ancak mezarlıkların izinsiz açılmasının yasal olmadığı için isteklerini geri çevirdiklerini aktardı.

AÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Osman Aktaş ise fakültedeki eksikliklerin farkında olduklarını, bunların en kısa zamanda temin edileceğini kaydetti. “Bazı bölümlerdeki eksikliklerimizin farkındayız. Ancak bunlara kaynak ayrılması gerekiyor. Bölümlere malzeme alınması zaman alıyor. Biz malzemelerimizi zamanı geldikçe güncelliyoruz.” diyen Aktaş, mezarlıktan öğrencilerin kafatası çıkarma olayının koleksiyon merakı olabileceğini de öne sürdü.

Kaynak: