BIST 9.390
DOLAR 34,46
EURO 36,34
ALTIN 2.869,24
HABER /  GÜNCEL

Hipertansiyonu neler artırır?

Hipertansiyon, şişmanlık, alkol ve sigara tüketiminden olumsuz etkileniyor.

Abone ol

Kan basıncının normal değerlerin üzerinde olması olarak tanımlanan hipertansiyon, şişmanlık, alkol ve sigara tüketiminden olumsuz etkileniyor.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Özlem Sert, hipertansiyonun belirti ve zararları ile nasıl bir beslenme gerektirdiğini cnnturk.com'a anlattı

Hipertansiyon riskini artıran etkenler neler?

"Hipertansiyon kan basıncının bazı nedenlerden dolayı, böbrek hastalığı, kullanılan bazı ilaçlar, kalp-damar hastalığı, gebelik gibi normal değerlerinin, 120/80 mm/Hg üzerinde olmasıdır.

Şişmanlık, aşırı tuzlu yeme alışkanlığı, doymuş yağların aşırı tüketimi, alkol ve sigara tüketimi hipertansiyon riskini arttırır."

Ne gibi belirtileri var?

"Kişi çoğu zaman hipertansiyon belirtilerini hissetmez, başka bir nedenden dolayı doktora gittiğinde açığa çıkar. Bu nedenle düzenli olarak özellikle 50 yaş üzeri kişiler ölçüm yaptırmalıdırlar.

Baş ağrısı, ensede ağrı hissi, yorgunluk, sık idrara çıkma, çarpıntı, kulak çınlaması gibi belirtiler görülebilir."

Zararları neler?

"Tedavi edilmezse tansiyon kişide kalp-damar hastalığı ve böbrek hastalıkları riskini artırır, hatta görme bozuklukları yaratabilir."

Nasıl bir beslenme uygulanmalı?

"Tedavide olumlu sonuç alınması için doktor tarafından önerilen ilaçların yanı sıra yaşam tarzı değişikliği de gereklidir.

Şişmanlık, hastalık riskini artıran en önemli etkendir ve bu nedenle kişide kilo fazlalığı varsa kilo vermelidir. Kilo ile beraber şeker hastalığı ve kalp-damar hastalıklarının görülme riski de artacaktır. Tansiyonlu kişide 1 kg. yağ kaybı tansiyonu 0.2 cm/Hg düşürecektir.

Tuz tüketimi tansiyon değerine göre ya azaltılmalı ya da kaldırılmalıdır. Tuz tüketiminin azaltılması tansiyonu düşürecek ve ilaca olan ihtiyacı da azaltacaktır.

Yemeklere tuz serpilmemeli, yemekler az tuzlu pişirilmeli, tuzsuz ekmek tüketilmelidir. Birçok yiyecek içinde doğal olarak sodyum bulunmaktadır. Sodyumu azaltılmış tuzlar ise doktor kontrolünde kullanılmalıdır.

Yemeklere doymuş yağ asla katılmamalıdır. Doymuş yağ yerine damar sağlığı için fındık yağı, soya yağı, mısırözü yağı, zeytinyağı, ayçiçek yağı tüketilmelidir. Etleri kızartmak yerine ya ızgara ya da haşlama olarak tüketilmelidir. Sakatat asla tüketilmemelidir.

Kalsiyum, potasyum ve magnezyum minerallerinin tansiyonu olumlu etkilediklerine dair çalışmalar mevcuttur. Böbrek hastaları dışında tansiyon hastalarının potasyumdan zengin yiyecekler tüketmesi, sebze ve meyveler, veya supleman kullanmasının tansiyonu düşürücü etkisi ve hücre geçirgenliğini artırarak besinlerin hücre içine girmesini sağlamaktadır.

Kalsiyumunda tansiyonu düşürücü etkisi bulunmaktadır, bu nedenle hergün öğünlerde az yağlı yoğurt, günde bir bardak kadar az yağlı süt tüketilmeli, günde bir avuç kadar fındık veya bademden de destek alınmalıdır."

Başka dikkat edilmesi gerekenler nedir?

"Alkolün ve kafeinin kan basıncını artırıcı etkisinden dolayı tüketimi azaltılmalıdır. Sigara ise damar sağlığını negatif etkilediğinden, özellikle büzüşmesine neden olup tansiyonu yükselteceğinden tüketilmemelidir.

Düzenli olarak yapılan spor en azından yürüyüşün bile kan basıncını kontrol ettiği, kilo verilmede destek unsur olduğu, kalp-damar sağlığını koruduğu bilinmektedir. Bu nedenle günde bir saatlik yürüyüşün olumlu etkileri olacaktır."