BIST 9.185
DOLAR 34,38
EURO 36,85
ALTIN 2.968,42
HABER /  SAĞLIK

Hipertansiyon belirtileri neler tedavisi ve riskli gıdaları

Hipertansiyonun tedavisi var mı, hipertansiyon belirtileri nelerdir? Hipertansiyon hastalarının uzak durması gereken gıdalar hangileri, en riskli hastalar kimler, hipertansiyon felç geçirtir mi?

Abone ol

Hipertansiyonun ciddi ve ömür boyu süren bir hastalık olduğunu belirten uzmanlar, yaşam şeklinde yapılacak önemli değişiklikler ile önlenebileceğine dikkat çekiyor. Uzmanlar şişmanlıktan kaçınmak, tuz tüketimini azaltmak, alkol ve sigaradan uzak durarak bol bol egzersiz yapılmasını öneriyor.

Hipertansiyon nedir? : Hipertansiyon, kan basıncının normal sınırlardan daha yüksek ölçülmesi ile oluşan kronik bir hastalık.

Hipertansiyonun belirtileri neler :  Hipertansiyonun her iki cinste orta yaşlarda büyük bir çoğunlukla herhangi bir hastalıktan kaynaklanmadan ortaya çıktığını belirten Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Baltalı, şu değerlendirmelerde bulundu:

-“Hipertansiyon hastaların yüzde 95’inde nedeni tam olarak bilinmeyen, başka bir hastalığa bağlı olmayan ortaya çıkan kan basıncında yükselmedir. Bu kan basıncında yükselme çoğu insan tarafından fark edilmez. Tek tük fark edenler de baş ağrısı, göğüs ağrısı, göz kararması gibi şikayetlerle doktora gelirler ama çoğu insan kan basıncının yüksek olduğunu fark etmez. Ölümcül olabilen kalp krizinin oluşmasında tansiyon çok ciddi bir risk faktörüdür. Felç ve beyin kanaması da hipertansiyonun yol açtığı ciddi bir hastalık oplarak göze çarpar. Bunun ötesinde böbrek yetmezliğine ve körlüğe kadar giden görme bozukluklarına neden olabilir.”

Hipertansiyona ne sebep olur : “Yapılan araştırmalar yüksek tansiyonla aşırı kilo arasında çok yakından bir ilişki olduğunu gösteriyor. Hipertansiyonun aşırı tuz alımı ile de ilgisi vardır. Normal şartlar altında bir insanın normal ihtiyacı olan tuz miktarı günde 2,8- 3 gram arasıdır, bizim Türk sofralarında ise tuz alımı 18 grama kadar çıkmaktadır. Bunun dışında sigara içme ve alkol kullanımı yüksek tansiyonu tetikleyen faktörler arasındadır.

Hipertansiyonun tedavisi nedir? : “Birincisi alınan tuz miktarını ciddi oranda azaltmak gerekiyor. İkincisi mutlaka egzersiz yapmaları gerekiyor. Egzersizler de kas geliştirme şeklinde değil, daha çok yürüyüş, koşma, tenis, aerobik ve yüzme gibi egzersizler şeklinde yapılmalıdır. Bunlar da 20 ile 30 dakika arasında haftada en az 3-4 defa yapılmasını öneriyoruz. Alkol alımının da kısıtlanmasını ve sigaranın da bırakılmasını öneriyoruz. Tüm bunlar tansiyonu yükseltecek önemli faktörler.

Hipertansiyon ilaçları : Yüksek tansiyon ortaya çıkmışsa ve doktor ilaca başlamışsa o ilacın hiçbir şekilde kesilmemesi gerektiğini vurgulayan Prof.Dr. Mehmet Baltalı, “Sizin tansiyonu bir şekilde düşürmeniz gerekmektedir. Tansiyon nasıl düşer? Yaşam tarzı değişiklilkleri ve artı ilaç kullanımıyla düşer. İlacı hiç kesmeden doktor tavsiyesi ile ömür boyu kullanmak gerekiyor” uyarısında bulundu.

Yüksek tansiyonda aşırı hareketten kaçınılmalı : Yüksek tansiyonun mutlaka düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Prof.Dr. Mehmet Baltalı, “Tansiyonun sürekli normal seyretmesinin sağlanması gerekiyor. Tansiyon kontrolünün ömür boyu takip edilmesi önemli. Hipertansiyon mevcut bireyler sık aralıklarla tansiyon takipleri yapmalı. Kan basıncı muhakkak beş dakika istirahat sonrasında ve oturur pozisyonda ölçülmelidir Evde de istirahat kan basıncı belli aralıklarla ölçülmeli, Tansiyon yüksek ise muhakkak doktora başvurmalı, kan basıncı normal seviyelere gelmemişse özellikle çok sıcak ve çok soğuk havalarda aşırı bir aktivite yapmamak gerekiyor” dedi.