BIST 10.648
DOLAR 32,75
EURO 35,09
ALTIN 2.450,33
HABER /  GÜNCEL

Hint dizileri isyan çıkardı

Cuma namazında fetva konusu oldu. Ya diziler kalkar ya da antenleri havaya uçururuz.

Abone ol Afganistan'da Hint dizilerine olan tepki cami vaazlarına taşındı. Afganistan'da Taliban rejiminin yıkılmasından sonra kurulan özel televizyon kanallarında peş peşe yayınlanan Hint pembe dizileri muhafazakarların tepkisini çekti.

Muhafazakar din adamları ve politikacılar, "ahlaka ve İslam'a aykırı" olduğunu iddia ettikleri bu dizilerin yayından kaldırılmasını istiyor.

Başkent Kabil'in en büyük camisinin imamı Enayatullah Baleg, geçen hafta cuma vaazında, "Bu camide 6 bin kişiyiz... Eğer yayını durdurmazlarsa niyetimiz gidip bütün TV antenlerini havaya uçurmak" dedi.

Cemaat bu sözlere "Biz hazırız" diye yanıt verdi.

Enformasyon ve Kültür Bakanının da desteklediği bazı milletvekilleri ise bildiri yayınlayarak, özel televizyon kanallarından 5 Hint dizisinin kaldırılmasını istedi. Ancak televizyon kanallarının bunu yapmaya niyeti yok.

Afganistan'ın en çok izlenen kanalı Tolo TV'nin üst düzey yöneticilerinden Mesud Gaim, bildiriyle ilgili olarak, "Bu yasaya aykırı, dizilerin yayınını durdurmayacağız" dedi.

Gaim, "Hiçbir programımızı kültürümüze aykırı görmüyoruz. Bunlar halkın sevdiği, en çok izlenen programlar" diye konuştu.

Ancak TV kanalları, Hint dizilerinde Hint tanrılarına tapınma sahnelerini kesmeyi ve kadınların dekolte giysilerini karartmayı kabul ettiler.

Taliban döneminde görülmeyen bir özgürlük yaşayan Afganistan'da muhafazakar değerler hala egemen.

Çok sayıda Afganın sürgünden ülkesine dönmesi yeni fikirleri beraberinde getiriyor. Özellikle kentlerdeki büyük genç nüfus, yeni yaşam biçimlerini kabul etmeye istekli.

Afganistan'ın ayrıca kendi pop starları ve hatta rap starları var.

Amerikan Idol programının Afgan versiyonu, Tolo televizyonu tarafından yayına konduğunda büyük sansasyon yarattı, ama bir kadın üçüncü olduğunda muhafazakarların tepkisini çekti.