Hindistan'ın Bihar eyaletinde 22 çocuğun okullarında yedikleri yemekten zehirlenip ölmesinin ardından patlak veren protestolar sürerken; öfkeli halk polis arabalarını ateşe verdi.
Abone olHindistan'ın Bihar eyaletinde 22 çocuğun okullarında yedikleri yemekten zehirlenip ölmesinin ardından patlak veren protestolar sürüyor.
Ebeveynler ve yüzlerce köylünün başlattığı protestolar sırasında dört polis arabası ateşe verildi.
Yerel hastanede çalışan bir doktor, zehirlenmeye büyük ihtimalle böcek ilaçlarına katılan bir kimyasalın neden olduğunu açıkladı.
Chhapra bölgesi hastanesinde çalışan doktor KM Dubey, "Muayenelerimizde çocukların göğüs kafesinde kan toplandığını, ve göz bebeklerinin açıldığını fark ettik. Bunlar organik fosfor zehirlenmesinin belirtileridir." dedi.
Doktor ayrıca "Organik fosfor, tarımda böcek ilacı olarak kullanılıyor. Bu son derece tehlikeli bir madde. Çok ufak bir miktar bile ufak çocuklarda ölüme neden olabilir. Hastaneye getirildikleri hâl göz önünde bulundurulduğunda yedikleri yemekte bu maddeden çok yüksek miktar olduğunu söyleyebiliriz." dedi.
Hindistan'da okullarda verilen öğle yemekleri çocukların bedavaya beslenmesini sağlasa da çoğunlukla temiz olmuyor.
Hindistan, okullarda bedava öğle yemeği vererek hem açlıkla başa çıkmayı, hem de eğitim seviyesinin yükseltilmesi için çocukların okula yazdırılmasını sağlamayı hedefliyor.
Hükümet, ülke çapında 1,2 milyon okulda uygulanan "Bedava Öğle Yemeği Programının" 120 milyon çocuğa ulaştığını söylüyor.
Zehirlenmenin yaşandığı okulun aşçısı bir hükümet yetkilisine, zehirlenmenin yeni kullanmaya başladıkları sıvı yağdan kaynaklandığını düşündüğünü söylemiş.
Salı günü öğle yemeğinde pilav, soya ve patates yiyen yirmi sekiz ilkokul öğrencisi zehirlenince yerel hastanelerde tedavi altına alınmıştı.