BIST 10.024
DOLAR 35,42
EURO 36,50
ALTIN 3.047,48
HABER /  GÜNCEL

Hindistan'da 'yolsuzluk ombudsmanı' parlamentoya takıldı

Yolsuzlukla mücadele amacıyla siyasetçi ve bürokratlar hakkında kovuşturma yapma yetkisiyle donatılmış bağımsız bir obdusman fikri, parlamentonun üst kanadında oylanamadı.

Abone ol

Hindistan hükümetinin Lokpal tasarısı olarak bilinen ve yolsuzlukla mücadeleyi amaçlayan yasa tasarısını parlamentonun üst kanadında oylamaya sunmayışı muhalefet partilerinin öfkeli tepkisini çekti.

Tasarı üzerindeki görüşmelerin gece yarısına kadar sürdüğü oturum çıkan kargaşa ardından ileri bir tarihe ertelenmek zorunda kaldı.

Yasa tasarısı, bağımsız bir ombudsmanın yolsuzlukla suçlanan siyasetçi ve bürokratlar hakkında kovuşturma açabilmesini öngörüyor.

Muhafalet partileri, hükümetin kasten parlamentodaki görüşmeleri kaosa sürükleyerek tasarıyı öldürmeye çalıştığını iddia etti.

Salı günü parlamentonun alt kanadından geçen tasarının yasalaşması için parlamentonun üst kanadında perşembe günü yapılan oturumda da onaylanması gerekiyordu.

Hükümet, tartışmanın oylamaya varılamadan gece yarısına dek sürdüğünü ve anayasa uyarınca ertelenmesine karar vererek doğru olanı yaptığını söylüyor.

Tasarının şimdi gözden geçirilerek yeniden oylamaya götürülmesi bekleniyor.

Ancak muhalefetteki BJP partisi Başbakan Manmohan Singh'e derhal istifa çağrısında bulundu.

Muhalefet lideri Arun Jaitely, ''İktidardaki Kongre partisi güçlü bir yolsuzlukla mücadele yasası çıkartmaya zaten hiçbir zaman gönüllü değildi.'' diyerek, hükümetin ahlaken çöktüğünü söyledi.

İktidardaki ittifak, parlamentonun üst kanadında 94 üye ile temsil ediliyor. Tasarının onaylanması için 122 oyu bulması yeterli olacaktı.

Fakat koalisyonun büyük ortağı Kongre partisi, 200 kadar değişiklik önerisi sunan muhalefet sıralarının tartışmayı uzatarak, suçu hükümete atmaya çalıştığını savundu.

Siyasetçiler arasındaki söz düellosuna, yolsuzluğa son verilmesi için açlık grevi dahil kamuoyunda büyük ilgi uyandıran kampanyalar yürüten aktivist Anna Hazare de katıldı.

Hazare, şu anki haliyle tasarı geçse dahi ''işe yaramayacağını'' söyleyerek, ombudsmanın görev tanımının daha fazla güçlendirilmesi gerektiğini açıkladı.

Yakın zaman içinde yayımlanan bir raporda yolsuzluğun Hindistan'a milyarlarca dolara mal olduğu ve ülkenin kalkınması önünde ciddi bir engel oluşturduğu belirtiliyor.