Hindistan'da kız çocuklar tercih edilmiyor .
Abone olHindistan'da bir doktor ve asistanı, yasa dışı olduğu halde, cinsiyeti ultrason ile kız olarak belirlenen bebeği almayı teklif etmekten hüküm giydi.
Hindistan'da, bebeğin cinsiyetinin belirlenmesi amacıyla hamile kadınlara ultrason yapılması yasak. Buna rağmen, uygulamanın yaygın bir şekilde devam ettiği biliniyor.
Ancak Doktor Anil Sabani ve asistanına verilen 2 yıllık hapis cezası bu konuda bir ilk. Uzmanlar bunu, adalet sistemindeki gevşeklik ve yolsuzluğa bağlıyor.
Doktor ve asistanının yakalanması için, polisin hamile bir kadınla işbirliği yaptığı öğrenildi.
Doktorun hamile kadına söylediği; "Bebeğin cinsiyeti kız. Ancak biz çaresine bakabiliriz" sözleri, kayda alınarak mahkemeye sunulmuş.
Erkek çocukların tercih edildiği ülkede, kız bebeklerin kürtaj ile alınması çok yaygın bir uygulama. Hükümet 12 yıl önce, bu amaçla yapılan kürtajları yasaklamış.
Ancak son 20 yılda yaklaşık 10 milyon kız bebeğin alındığı tahmin ediliyor.
Bu durum Hindistan'ın nüfus oranlarında da dengesizliğe neden olmuş. 1901 yılında, her bin erkeğe karşılık 972 kadın varken, bugün bu sayı 927'ye düşmüş.
Bu yıl başında yapılan bir araştırmaya göre de, ultrason ile cinsiyet belirleme ve kürtaj nedeniyle, her yıl 500 bin kız bebek ölüyor.