Hindistan'ın Mars'a gönderdiği Mangalyaan uydusu başarılı bir şekilde yörüngeye yerleşti. Uydu Kızıl Gezegen'in atmosferini inceleyerek olası yaşam izi arayacak.
Abone olHindistan'ın Mars'a gönderdiği 'Mars aracı' anlamına gelen Mangalyaan uydusu başarılı bir şekilde yörüngeye yerleşti.
Böylelikle, Hindistan Kızıl Gezegen'de uydusu olan dördüncü ülke oldu.
Uydu Mars'ın fotoğraflarını çekecek ve atmosferini inceleyecek.
Rusya, ABD ve Avrupa'nın da Mars yörüngesinde uyduları bulunuyor. Ancak uyduyu yörüngeye yerleştirmeyi ilk fırlatışta başarabilen ilk ülke Hindistan oldu.
Hindistan Başbakanı Narendra Modi ülkesinin "neredeyse imkânsızı başardığını" söyleyerek bilim insanlarını kutladı.
Modi, "Olasılıklar çok düşüktü. Daha önce 51 kez denenen Mars'a uydu yerleştirme girişimi sadece 21 kez başarıya ulaşmıştı. Başardık" diye konuştu.
74 milyon dolara mal olan operasyon, şu ana kadar yapılan gezegenler arası uzay görevlerinin en ucuzu oldu.
Mangalyaan uydusu özellikle metan, yani bataklık gazı arayacak. Zira bu gaz gezegendeki olası biyolojik aktivitelere yönelik en önemli gösterge.
Uydu 5 Kasım 2013'te Bengal Körfezi kıyısındaki bir üsten fırlatılmıştı.
NASA da kutladı
Hindistan'ın Mars yörüngesine yerleştirdiği uydu için ABD'nin uzay araştırmaları enstütüsü NASA'dan da kutlama geldi.
NASA'nın resmi Twitter hesabından gönderilen mesajda "ISRO'yu (Hindistan Uzay ve Araştırma Örgütü) Mars'a geldikleri için kutluyoruz! Mars araştırmalarında bize katılıyorlar" dendi.
Son kritik dakikalar
Uydunun Mars yörüngesine oturtulmasında kritik öneme sahip olan son anları Bangalor'daki komuta merkezinde takip eden BBC muhabiri Sanjoy Majumder, "Sabahın erken saatlerinden itibaren herkeste büyük bir heyecan ve biraz da gerginlik vardı" diyor.
"Bilgisayarlarının başına geçen bilim insanları Mangalyaan uydusunun her hareketini takibe aldılar" diyen Majumder, "Uydunun Mars'ın arkasına geçtiği ve 20 dakika iletişimin koptuğu sırada herkes gergin bir bekleyiş içerisine girdi" diyor.
Majumder, uydunun Mars'ın yer çekimi alanına girip yörüngeye oturmasıyla birlikte ise komuta merkezindeki herkesin ayağa kalkarak alkışlamaya başladığını söylüyor.
'Tarih yazdık'
BBC'ye konuşan Mangalyaan uydu izleme ekibinden bir kişi, "Tarihin bir parçası olmak heyecan verici" diye konuştu.
Uyduyu Mars'a gönderme görevini "Bangalor'dan bir golf topuna vurup tek seferde Londra'daki bir deliğe sokmak gibi" ifadeleriyle tanımlayan ekibin Başkan yardımcısı BN Ramkrishna, "Her şeyin kusursuzca hesaplanması gerekiyordu" diye konuştu.