BIST 9.420
DOLAR 34,38
EURO 36,26
ALTIN 2.841,72
HABER /  GÜNCEL

Hindistan hükümetinden iyimser bütçe

Hindistan Maliye Bakanı hedeflerinin, sübvansiyonları azaltmak, altyapı harcamalarını yükseltmek, reformları ve kamu varlıklarının satışını hızlandırmak olduğunu ifade etti.

Abone ol

Hindistan Maliye Bakanı Pranab Mukherjee, ülkenin bütçesini açıkladığı konuşmasında ekonominin iyi yönde ilerlediğini söyledi.

Mukherjee, ekonomik hedeflerinin, sübvansiyonları azaltmak, reformları ve kamu varlıklarının satışını hızlandırmak ve altyapı harcamalarını yükseltmek olduğunu ifade etti.

Bütçe açıklaması ve iyimser ekonomik tahminler, Hindistan'da ortaya çıkan skandallar ve başarısız olan bazı politikaları nedeniyle hükümetin büyük destek kaybettiği bir dönemde yapıldı. Böyle bir ortamda, hükümetin oy kazanabilmek için ekonomide ihtiyatı elden bırakabileceği endişeleri vardı.

Mumbai merkezli ICICI Menkul Kıymetler'den A Prasanna "Oy kazanmaya yönelik bir eğilim görmüyorum ancak bu reformcu bir bütçe de değil. Statükoyu devam ettiren bir bütçe. Sanıyorum siyasî gerekçelerle, en iyi yolun 'risksiz adımlar atmak' olduğuna karar verdiler" değerlendirmesinde bulundu.

İyileşme işaretleri

Hükümetin uyguladığı kalkınma programı ekonomideki yavaşlama nedeniyle sekteye uğramıştı.

2011 yılının son üç ayında, Hindistan ekonomisinin büyüme oranı, son üç yılın en yavaş seviyesinde seyretti.

Üçüncü malî çeyrekte büyüme oranı yüzde 6,1 olurken Maliye Bakanı Pranab Mukherjee bunun geçici bir yavaşlama olduğunu savundu.

Bu ay sona erecek malî yılda ekonominin yüzde 6,9 genişleyeceğini belirten Mukherjee 2012–13 malî yılında ise büyümenin yüzde 7,6'ya çıkacağını belirtti.

Hindistan Maliye Bakanı "Ekonomik yavaşlamanın etkilerini en aza indirmeye çalıştıysak da bu yılki ekonomik performansımız hayal kırıklığı yarattı" dedi ancak diğer ülkelerle kıyaslandığında Hindistan'ın ekonomik büyümede hâlâ önde gelen ülkeler arasında olduğunu ifade etti.

Pranab Mukherjee, kömür, gübre, çimento ve elektrik sektöründe iyileşme işaretleri alınmaya başlandığını vurguladı.

Bu, yatırımcılar için iyi bir haber olsa da, Maliye Bakanı'nın açıklamaları içinde en büyük ilgiyi sübvansiyonlarda yapılacak kesintiler çekecek.

Sübvansiyon yükü

Hindistan gayri safi yurtiçi hâsılasının yaklaşık yüzde 2,5'ini yakacak, gıda ve gübre için sağladığı sübvansiyonları karşılamak için kullanıyor. Bunda özellikle Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da yaşanan gelişmelerin ham petrol fiyatlarında neden olduğu artış etkili oldu.

Pranab Mukherjee, sübvansiyonlara yapılan harcamayı, 2013 yılına kadar, gayri safi yurtiçi hâsılanın yüzde 1,7'sine düşürmeyi planladıklarını söyledi.

Sübvansiyonlar bütçeye ağır bir yük getiriyor. Mukherjee, bu malî yıl içinde bütçe açığının, hükümetin yüzde 4,6'lık hedefinin çok daha üstünde yüzde 5,9 olmasını beklediklerini söyledi.

Bütçe açığın tahminindeki artış ardından hükümetten yapılan açıklamalarda, açığı daha kontrol edilebilir seviyeye çekmek için önlemlerin alınacağı, gelecek malî yıl içinde bu oranın yüzde 5,1'e çekileceği belirtildi.

Maliye Bakanı Pranab Mukherjee, yaptığı konuşmada diğer ekonomik göstergelere de dikkat çekti ve enflasyon oranının da gelecek aylar içinde düşeceğini söyledi.

Hong Kong merkezli Credit Agricole CIB'den iktisatçı Dariusz Kowalczyk yüksek bütçe açığının piyasalarda hayal kırıklığı yarattığını belirtti ve "Büyüme hedefinin biraz iyimser olduğunu düşünüyoruz. Enflasyonun ise tahmin ettikleri seviyelere düşmeyebileceğin, tahmin ediyoruz" dedi.

Son birkaç yıldır tüketim mallarında sürekli artan fiyatlar, hükümete olan desteğin azalmasının en büyük sebeplerinden birisi.

Artan enflasyon, Hindistan Merkez Bankası'nı, 2010 yılının Mart ayından bu yana, faiz oranlarını 13 kez arttırmaya zorladı. Merkez Bankası'nın borçlanma faizi oranı da yüzde 8,5'e çıktı.

Piyasa uzmanları, ekonomik yavaşlamanın gerekçesi olarak yüksek faiz oranlarını gösteriyor. Önümüzdeki aylarda faiz oranların düşürülmesi için çağrılar da artıyor.

Mumbai'deki IDBI Bankası'ndan NS Venkatesh, "Hükümet malî politikalarında meydana gelen sapmayı düzeltmeye çalışıyor. Enflasyonun düşmesi ardından, Merkez Bankası da faiz oranları konusunda harekete geçme şansına sahip olacak" dedi.

Hindistan Maliye Bakanı bütçe konuşmasında, kurumlar vergisinde değişiklik yapılmayacağını, gelir vergisinden muaf olan dilimin 200 bin rupiye (4000 dolar) çıkarılacağını, hizmet vergisinin yüzde 10'dan yüzde 12'ye yükseltildiğini de belirtti.

Hindistan bütçesinde ayrıca, savunma harcamaları yüzde 18 arttırılırken elektrik santralları için ithal edilen kömür vergiden muaf tutuluyor, altına uygulanan gümrük vergisi iki katına çıkarılıyor ve hükümetin portföy boşaltma hedefi 300 milyar rupi olarak belirleniyor.