BIST 10.648
DOLAR 32,75
EURO 35,09
ALTIN 2.450,33
HABER /  DÜNYA

Hillarye stratejist şoku

Hillary baş stratejistinin istifası ile zor durumda kaldı. İstifanın nedeni ortaya çıkan bir haber...

Abone ol
Amerika Birleşik Devletleri'nde Demokrat Parti'nin başkan adaylığı için yarışan Hillary Clinton'ın kampanyasının baş stratejisti Mark Penn görevinden istifa etti.

Penn, 'muhakeme hatası' yaptığını söylüyor

Stratejist Penn'in istifası, Clinton'un karşı çıkmasına rağmen, Kolombiya ile bir serbest ticaret anlaşması imzalanmasına yardımcı olmak için görüşme yaptığı haberlerinin ortaya çıkmasının ardından geldi.

Mark Penn'le ilgili tartışma, Wall Street Journal gazetesinin geçen haftabaşı yayınladığı bir haberle başladı.

Gazete, Penn'in, Kolombiya'nın Amerika Birleşik Devletleri büyükelçisiyle bir görüşme yaptığını bildirdi.

Kolombiya hükümetinin, Penn'den, Amerika'yla imzalanacak bir serbest ticaret anlaşmasının Kongre'den geçmesi için yardım istediği belirtiliyordu.

Penn, Halkla İlişkiler Şirketi Burson-Marsteller'in yöneticisi.

Bu şirket, Kolombiya'yla iş ilişkisi içinde.

Bu noktada, temel sorun, Hillary Clinton'ın, Penn'in imzalanması için lobi faaliyetleri yürüttüğü anlaşmaya karşı çıkması oldu.

Penn bu nedenle, Demokratların ve sendikaların eleştirilerine maruz kaldı.

Amerikan Başkanı George Bush anlaşmayı destekliyor ancak çok sayıda Demokrat senatör ve sendikalar, ortada Amerikalı çalışanlar açısından haksız bir anlaşma olduğunu vurguluyor.

Mark Penn Cuma günü özür dilemiş, büyükelçiyle görüşmesinin hata olduğunu söylemiş ve bir muhakeme hatası yaptığını söylemişti.

Ancak Penn'in süren tepkiler üzerine haftasonu istifaya karar verdiği bildiriliyor.

Eski baş stratejistin yine de Hillary Clinton için kamuoyu araştırmaları düzenleyeceği ve danışmanlık yapacağı belirtiliyor.

Aynı zamanda bir halkla ilişkiler şirketinin yöneticisi olan Penn'in Kolombiya hükümeti yetkilileriyle, Clinton kampanyası dışındaki bir görevi dolayısıyla görüştüğü bildiriliyor.

Washington'daki BBC muhabiri Kolombiya ile ticaret anlaşmasına, bazı sendika liderlerinin karşı çıktığını ve bu sendikaların desteğinin bayan Clinton için çok önemli olduğunu söylüyor. (Kaynak: BBC)