14 Aralık cemaat operasyonu sonrası tutuklanan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve 75 polis hakkında tahliye kararı verildi. Peki kararlar geçerli mi?
Abone ol14 Aralık Cemaat Operasyonu'nda tutuklanan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve 75 polis hakkında verilen son dakika tahliye kararı ortalığı karıştırdı.
İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği, İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi'nin yetkisi olmadığı halde verdiği reddi hakim kararının usul ve yasaya uygun olmadığı gerekçesiyle "yok hükmünde" olduğuna, ayrıca İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nden "paralel yapı" soruşturmaları kapsamındaki tahliye talepli dilekçelerin istenmesine karar verdi.
Hakimliğin kararına ve "paralel yapı" soruşturmalarını yürüten savcıların dosyaları göndermemesine rağmen İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nin, soruşturmalar kapsamında tutuklu bulunan Hidayet Karaca ve polis müdürlerinin de aralarında yer aldığı kişilerin tahliyesine karar verdiği ortaya çıktı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu, İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi'nin hakimin reddi talebinin kabulüne ilişkin kararının iptali ve tahliye taleplerine bakmakla görevlendirilen İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nin vereceği kararın yok hükmünde sayılmasına karar verilmesini talep etti.
Talebi değerlendiren İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği'nce, İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi'nin reddi hakim taleplerinin kabulüne karar verdiği, tahliye taleplerine bakmakla da İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi'ni görevlendirdiği hatırlatıldı.
10. Sulh Ceza Hakimliği, kararında, "29. Asliye Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararın gerek 5271 sayılı CMK'daki usul hükümleri gerekse 5235 sayılı Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanun ile 6545 sayılı yasayla getirilen yasal düzenlemelere göre usul ve esas yönünden açıkça yasal mevzuatımıza aykırı olduğu, hukuken geçersiz, uygulanabilirliği olmayan, diğer bir anlatımla yok hükmünde sayılan kararlar niteliğinde olduğu sonuç ve kanısına varılarak, yok hükmünde olan ve bu nedenle bu karara istinaden yapılacak işlemlerin de tamamen hukuka aykırı olduğu anlaşılmıştır" ifadelerine yer vererek, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nun talebinin kabulünü kararlaştırdı.
Hakimlik, İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi'nin verdiği reddi hakim kararının usul ve yasaya aykırı, hukuken geçersiz, uygulanabilirliği olmayan ve yok hükmünde sayılması gereken bir karar olduğunun tespitiyle bu konuda bir karar verilmesine yer olmadığına hükmetti.
İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği, İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi'nce tahliye taleplerine bakmakla görevlendirilen İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nden de tahliye talepli dilekçelerin istenmesine karar verdi.
Hakimliğin kararına ve "paralel yapı" soruşturmalarını yürüten savcıların dosyaları göndermemesine rağmen İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nin, soruşturmalar kapsamında tutuklu bulunan Hidayet Karaca ve polis müdürlerinin de aralarında bulunduğu kişilerin tahliyesine karar verdiği ortaya çıktı.
ADLİYEYE TOMA VE ÇEVİK KUVVET
Peş peşe gelen kararların ardından Çağlayan Adliyesi'nde hareketli dakikalar yaşandı. Adliyeye çok sayıda Çevik Kuvvet polisi ile TOMA aracı getirildi.
Samanyoluhaber ise Hidayet Karaca ve 75 polis hakkında verildiği ileri sürülen tahliye kararının kopyasını da yayınladı.
TERÖR ÖRGÜTÜ YÖNETİCİSİ
Hidayet Karaca'nın 'terör örgütü yöneticiliği" suçlamasıyla tutuklanmasına karar verilmişti.
HİDAYET KARACA KARARI DUYUNCA...
Hidayet Karaca, karar açıklandıktan sonra iki elini açıp "Allah var gam yok" demişti. Kararı verenlerin de sanık sandalyesine oturacağını öne süren Karaca, "Hayali senaryo ile tutuklama varsa, hayali bir karar var" diye konuşmuştu.