BBC'nin araştırmasına göre Obama sonrası Amerika'ya dünya daha sıcak bakıyor, Türkler ise hiçbir ülkeyi sevmiyor.
Abone olİngiliz yayın kuruluşu BBC'nin araştırmasına göre Obama sonrası Amerika'ya dünya daha sıcak bakıyor, Türkler ise Amerika ve diğer ülkeler hakkında olumlu düşüncelere sahip değil.
İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin her yıl yaptırdığı araştırmanın bu yılki sonuçları, dünyanın her yerinde insanların Amerika hakkındaki görüşlerinin olumlu yönde değiştiğini ortaya çıkardı.
2005’TEN SONRA İLK KEZ
2005’ten beri Amerika’nın dünya üzerindeki etkisi ilk kez olumluya döndü. Ancak 28 ülkeden 30 bin kişi arasında yapılan araştırmaya göre Türkler ve Pakistanlılar hâlâ Amerika’ya olumsuz bakıyor.
Amerika’nın dünyaya etkisi konusunda Türklerin yüzde 70’inin ‘olumsuz’, yalnızca yüzde 13’ünün ‘olumlu’ düşündüğü ortaya çıktı.
EN OLUMSUZU İRAN
Araştırmayı yapan GlobeScan şirketinin başkanı Doug Miller, “Dünyanın dört bir yanındaki insanlar, ikinci Irak savaşından beri Amerika’ya ilk kez bu kadar sıcak bakıyor” dedi.
Bunda Obama’nın etkisinin büyük olduğu vurgulandı. Pakistan halkının yüzde 52’si Amerika konusunda olumsuz düşünürken Rusya’da bu oran yüzde 50 çıktı. Çin’e bakışın ise 14 ülke arasında olumsuza doğru gittiği, 2005’teki yüzde 49’luk olumlu oranının, son araştırmada yüzde 34’e düştüğü belirlendi.
Araştırmaya göre en olumlu bakılan ülke yüzde 59 ile Almanya olurken, en olumsuz bakılan ülke yüzde 15 ile İran oldu. Olumluluk açısından Almanya’yı sırasıyla Japonya, İngiltere, Kanada ve Fransa takip ederken, olumsuzluk açısından İran’ı Pakistan, Kuzey Kore, İsrail ve Rusya izliyor.