BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Hiç eskimeyen gelenek Eurovison

Doğulu Shekerim şarkısıyla Eurovision finaline çıkmaya hazır. İşte 52 yıllık Eurovision geleneğinden kesitler..

Abone ol

Kenan Doğulu ve dört dansçısı, bu gece ''Shake it Up Shekerim'' şarkısıyla 22. sırada 52. Eurovision finaline çıkmaya hazır. -

"PEJMURDE"

İngiliz Reuters ajansının, bazı müzik uzmanlarının ''pejmürde türünden iki saatlik seyir'' diye de nitelediği 52 yıllık geleneksel yarışmadan bazı anı kesitleri şöyle:

*Avrupa Yayın Birliğinin (EBU) yayınladığı en az 100 milyon seyircisiyle övünülen yarışmanın ilki, 1956'da EBU Yayın Dairesi Başkanı Monacolu Marcel Bezençon'un girişimiyle İsviçre'nin Lugarno kentinde başlatıldı.

İsviçre ''Refrain''le ilk kazanan olurken, yarışma, İtalya'nın 1951'den beri San Remo'da düzenlediği müzik festivalini örnek almıştı. Radyodan yayınlandı. Avrupa'da az ülkede televizyondan izlendi.

-138 KEZ ''LA'' DEDİ-

* 1968 finali İngiltere'nin başkenti Londra'da Royal Albert Hall'da oldu ve bu yarışmada televizyondan ilk renkli yayın yapıldı. Cliff Richard'ın "Congratdulations" şarkısı ikinci olurken, tam 138 kere ''La'' sözcüğünü yineleyen İspanya'nın şarkıcısı Massiel Joan Manuela Serrat birinci oluyordu.

* 1973'te Fransız Anne Marie David'in Lüksemburg adına yarıştığı ''Tu te reconnaitras'' bestesi, Nilüfer tarafından da ''Göreceksin Kendini'' adıyla çıktı. Yüksek nitelikli nadir besteler arasında yer aldı.

* Türkiye'ye de gelen İrlandalı Johnny Logan, 3 kez Eurovision'u kazandı: 1980 ve 1987'de. 1992'de de Linda Martin'in şarkısına girizgah yazmıştı.

* Söz ve beste uyumunda İngiliz uzmanlarca da zirvede gösterilen Anni-Frid Lyngstad, Björn Ulvaeus, Benny Anderson ve Agnetha Faltskog'dan kurulu İsveçli süper pop grubu ABBA, ''Waterloo'' ile 1974 finalini kazandı. 

-ÇIPLAK AYAKLI-

* 1967'de İngiltere, Sandie Shaw'un avangard haliyle "Puppet on a String: İpin Ucunda Kukla'' bestesiyle birinci oldu. Naylon çorap, çıplak ayakla sahnede yürüyen seyircilerin arasına dalan Sandie, toka el için el uzatanlara ayağını tutuşturuyor, el uzatanlara ayağını vererek teşekkür ediyordu.