BIST 9.765
DOLAR 35,16
EURO 36,45
ALTIN 2.932,40
HABER /  GÜNCEL

HGS nedir? HGS bakiye ve ceza sorgulama

Köprü ve otoyollardan hızlı geçişi sağlayan sistem HGS sorgulama ve ceza sorgulama, sürücülerin bugünlerde en çok aradığı kelimeler oldu. HGS bakiyesi nasıl sorgulanır? HGS cezası nasıl ödenir? HGS kullanıcıları için gerekli bilgiler haberimizin detayında;

Abone ol

Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) otoyol ve köprülerde geçiş ücretlerinin gişeler yerine radyo frekansı ile tanımlama sistemi üzerinden biletsiz ve temassız şekilde sürücülerden tahsil edilmesini sağlamaktadır.

HGS kullanıcıları, kartlarında bakiye olmadan geçiş yaptıklarında ihlalli geçiş sayılır. İhlalli geçiş için sürücülere ceza kesilir. HGS bakiye sorgulama için dört sorgulama seçeneği bulunur. Bu seçenekler; e-Devlet, PTT, banka aracılığı ile sorgulama ve telefon ile sorgulamadır. Sürücüler, geçiş ihlali sorununu ortadan kaldırmak için HGS kartlarına otomatik ödeme talimatı verebilirler. Böylece ihllalli geçiş sonucunda ceza gelmesinin de önüne geçilmiş olur.Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

HGS BAKİYESİ NASIL SORGULANIR?

HGS bakiyesi; e-Devlet, PTT, bankalar ve telefon aracılığı ile sorgulanabilir. e-Devlet ile HGS sorgulaması için; turkiye.gov.tr internet sitesinden giriş yapılır. Ardından e-Hizmetler bölümünden kurumlar listesi açılır. PTT bağlantısı üzerinden de HGS bakiye sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir.

PTT ile HGS bakiye sorgulaması; ptt.gov.tr internet sitesinden yapılır. İnternet sitesine giriş yapıldıktan sonra, ‘HGS bakiye sorgulama’ bağlantısı kullanılarak sorgulama yapılabilir. Bankalar aracılığı ile bakiye sorgulama; banka şubelerinden, mobil uygulamalarından ya da müşteri temsilcileri ile yapılabilir. Telefon olarak sorgulama ise; 0580 460 60 60 veya 444 1 778 numaralı telefonlar aranarak gerçekleştirilebilir.

HGS CEZASI NASIL SORGULANIR?

HGS cezası kesilen sürücüler, e-Devlet uygulamasından veya PTT internet sitesinden sorgulama yapabilirler. e-Devlet ile HGS ceza sorgulama; turkiye.gov.tr internet sitesi üzerinden gerçekleştirilir. e-Hizmetler bağlantısından PTT Genel Müdürlüğü menüsüne girilir. ‘’Hızlı Geçiş İhlalli Geçiş’’ bağlantısı ile HGS cezası sorgulanabilir. Ceza ödemeleri ise; banka şubelerinden, internet bankacılığından ve mobil uygulamarından yapılabilir.

HGS KARTI BAŞKA ARAÇLARDA KULLANILABİLİR Mİ?

HGS kartları plakaya tanımlı olduğu için, başka araçlarda kullanılamaz. Ücretlendirmeler de aracın plakasına yapılır. Aracını satan kişiler, HGS kartlarını iptal ettirerek yeni kartlarına bakiye aktarımı yapabilirler.

HGS KAÇAK GEÇİŞ YAPILIRSA NE OLUR?

Sürücüler, HGS kartlarında bakiye olmadan geçiş yaparlarsa ihllalli geçiş yapmış olurlar. Kaçak geçiş yapanlar; geçiş yapılan plaka için 15 gün içinde HGS abonesi olurlarsa veya HGS hesaplarına yeterli bakiye yüklerlerse ceza ödemezler. 15 gün içerisinde bakiye yüklenmezse de geçiş için tebligat işlemi gerçekleştirilir. İhlali geçişe de 11 kat ceza kesilir