BIST 9.660
DOLAR 34,61
EURO 36,34
ALTIN 2.921,88
HABER /  GÜNCEL

Heykeldeki hata 11 yıl sonra giderildi

Gelibolu Yarımadasında bulunan Şehitler Abidesi'ndeki 11 yıllık hata sonunda düzeltildi.

Abone ol

Tarihi Gelibolu Yarımadası Milli Parkı'nda bulunan Şehitler Abidesi'nin ayaklarındaki rölyefte, askerlerine hedef gösteren komutanın elinin 6 parmaklı olduğunun fark edilmesiyle ortaya çıkan hata, düzeltildi.

Çanakkale Boğazı'nın girişinde bulunan ve buradan geçen gemilerin rahatlıkla görebildiği Şehitler Abidesi'nin ayaklarında bulunan ve Mehmetçiğin kahramanlıklarını anlatan 8 rölyef, Kültür ve Turizm Bakanlığının açtığı bir yarışma sonucunda, heykeltıraş Prof. Dr. Ferit Özşen'e yaptırıldı.

Abidenin Çanakkale Boğazı'na bakan ayağında yer alan rölyefte, askerlerine hedef gösterdiği tasvir edilen komutanın 6 parmaklı olduğunun vatandaşlarca fark edilmesi üzerine ortaya çıkan hatayı rölyefi yapan Prof. Dr. Ferit Özşen, giderdi. Özşen, komutanın elindeki 6. parmağı keserek, hatasını düzeltti.

Özşen, yaklaşık 10 yıl önce rölyef yapılırken fark edilmeden bir parmağın fazla bırakıldığını söyledi.

Bir sanatçının yaptığı eserinden 5 yıl boyunca sorumlu olduğunu, bu kutsal topraklarda yaptığı böyle bir eserin üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen kendisinde sorumluluk hissettiğini ifade eden Özşen, bu nedenle zamanla doğabilecek hataları düzeltmeyi boynunun borcu olarak gördüğünü ifade etti.

Özşen, ''Yaklaşık 10 yıldan beri eserim taş gibi ayakta duruyor. Zamanla oluşan demir oksitleri silerek, aralardaki düşen derzleri de doldurdum. Bu rölyefi Türkiye'deki granit üzerine yapılan eser olarak nitelendirebiliriz. Bunların taşları Çanakkale'nin Ezine ilçesi Kemallı köyünden getirilerek, 1950'li yıllarda döşendi. 40 yıl sonra bu rölyefleri alnımın akıyla ortaya çıkardım'' diye konuştu.

Dedesinin ve 6 kardeşinin Çanakkale, Yemen, Trablusgarp, Balkanlar gibi cephelerden geri gelmediğini, şehitlere çok önem verdiğini belirten Özşen, ortaya çıkan hatayı düzeltmek için geldiğini bildirdi.

TEŞEKKÜR BEKLERKEN, ELEŞTİRİ ALDIM

Şehitler Abidesi inşa edildikten sonra 3,5 metre boyutunda abidenin ayaklarında bırakılan düz granit zeminin, Türk sanatçısı tarafından yontulması gerektiğini, o yıllarda kendisi de dahil sanatçıların granit yontamadığını bildirdi.
Özşen, şöyle konuştu:

''O dönem her bir bacak için yarışma düzenlendi ve tüm yarışmaları kazandım. 30 usta ile 3 yılda elle yontarak bu işin üstesinden gelebileceğimi düşündüm ama öncelikle bu işte çalışacak ustalara granit yontmasını ardından da figür yapmasını öğretmem gerekiyordu. Bunun çok masraflı olacağını düşünerek İtalya'ya gittim. Graniti duvarda yontması için o zamanın parasıyla 200 bin dolar vererek, 30 tonluk makine aldım. 6 kişilik bir ekiple 9 ay süren bir çalışma yaptım ama bu işten zarar ettim. İtalya'da yaptırdığım makine bana kaldı. Bunun için bankadan çektiğim krediyi ödemek için bir evimi ve bir tarlamı feda ettim. Kültür Bakanlığından bir teşekkür beklerken yıllar sonra fazla yapılan parmaktan dolayı eleştiri geldi. Bakanlık, rölyeflerin bitiminden sonra 'kim teslim aldı' diye eleştiride bulundu. Zarar ettiğim bir işten teşekkür beklerken beceriksizlikle nitelendirilmek yüreğimi sızlattı. Rölyeflerde eksik bir şeyler olsa yine yontarım.''