Almanya'nın Hessen eyaleti Bursa arasında kardeşlik ve iş birliği protokolü imzalandı.
Abone olAlmanya'nın Hessen eyaleti Başbakan Yardımcısı Jörg-Uwe Hahn ile Bursa Valisi Şahabettin Harput, iki şehir arasında kardeşlik ve iş birliği protokolü imzaladı.
Conrad Otel'de düzenlenen imza törenine, Almanya Federal Cumhuriyeti Hessen eyaleti başbakanı Vomker Bouffier'i temsilen Başbakan Yardımcısı ve Adalet, Uyum ve Avrupa Bakanı Jörg-Uwe Hahn, Bursa Valisi Şahabettin Harput ile Alman ve Türk katılımcılarıdan oluşan temsilciler katıldı.
'Kardeş şehir protokolü' hakkında açıklama yapan Bursa Valisi Şahabettin Harput, "Bugün asırlar ötesinden gelen Türk-Alman dostluğuna, Hessen-Bursa kardeşlik ve iş birliği protokolü ile yeni ve güçlü bir halka daha ekliyoruz" diyerek sözlerine başladı.
107 ALMAN ORTAKLI ŞİRKET
Harput, 1971 yılına uzanan Bursa-Hessen diyaloğunun protokol ile çok yönlü bir düzeye çıktığını belirterek, "Bursa ihracatta Türkiye'de ikincidir. Bursa, 107'si Alman ortaklı olmak üzere 400'ü aşkın yabancı sermayeli şirketi, 13 organize sanayi bölgesinde bin 600 büyük fabrikası, bir serbest bölgesi ve 75 bin KOBİ'si ile Türkiye'nin en hızlı gelişen lokomotif kentlerinin başında gelmektedir. Bursa otomotivin, tekstilin, gıda ve tarımın en büyük merkezidir. Ayrıca 130 yıl başkentlik ve kuruculuk yaptığı başta Osmanlı imparatorluğu olmak üzere 6 bin 500 yıllık tarihi zenginliğe ve muhteşem eserlere ev sahipliği yapmaktadır. Bursa, Roma'ya kadar uzanan çok önemli bir termal merkez olduğu kadar Türkiye'nin en büyük kış sporları merkezi olan Uludağ da ayrı bir cazibe merkezidir" diye konuştu.
Harput sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bursa'nın ticaret hacminde Almanya bazı sektörlerde birinci, diğerlerinde de ilk 3 sıradadır. Biz, Hessen eyaletinin de çok büyük imkan ve potansiyeli ile Bursa ile büyük benzerlikler taşıdığını biliyoruz. Bu iş birliği ile Hessen ve Bursa olduğu kadar Türk-Alman ilişkilerinde de önemli gelişmelerin kaydedileceğine inanıyorum."
HESSEN'DE 250 BİN TÜRK VAR
Hessen eyaleti Başbakan Yardımcısı Jörg-Uwe Hahn ise "Gittikçe daha fazla Türk göçmenleri, Hessen'de bölgesel bir partnerlik olup olmadığını soruyordu. Acaba Türkiye'deki herhangi bir bölge ile bir partnerlik yok mu diye soruluyordu. Hessen eyaletinde 250 bin vatandaşımızın kökeni Türk'tür. Ondan dolayı 2 yıl önce biz, eyalet hükümeti olarak bölgesel partnerliklerimize bir bölgeyi daha eklemek istedik" dedi.
ÇIKARLARIMIZ ORTAK
Gelecekte de birlikte çalışacağız diyen Hahn, "Sayın vali ile görüşmemiz oldu ve görüyoruz ki çıkarlarımız aynı. İkimiz de futbola ilgi gösteriyoruz. Öğrencilerimizle bazı programlarımız olacak. Bilim adamları ile aynen öyle. Şirketlerin artık birlikte çalışması gerekir. Fakat en güzeli insanlar arasında temas kurmaktır" dedi.
Hahn sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hessen'in güneyinde tarımda çalışan kadınlar da aynı şekilde Bursa'ya ilgi gösteriyor. Şimdiye kadar böyle bir ilk yaşanmadı. Türkiye'de bir bölgenin ve Almanya'daki eyaletin kardeş şehir olarak görmeleri açısından bir yenilik. Başka şehirler de bizi izleyecektir. Bundan sonra kardeş şehrin hangisi olacağını tahmin edebiliyorum. Önyargıların kaybolması ve sağlıklı yargıların ortaya atılması gerekir. Bu adımı İstanbul'da atmaktan çok memnunum."
Törenin ardından Bursa Valisi Sahabettin Harput, Hahn'a Bursa yöresine özgü kestane tatlısı ile bir kravat hediye etti. Jörg-Uwe ise Vali Harputlu'ya, Hessen'i temsilen bir aslan maketi hediye etti.