BIST 9.652
DOLAR 34,69
EURO 36,75
ALTIN 2.961,83
HABER /  GÜNCEL

Herşey toz pembe değil!

İSO, ''Türkiye Ekonomisi 2006'' raporuna, 'Ekonomide üstü örtülmemesi gerekenler de var' yazdı.

Abone ol

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı C. Tanıl Küçük, ''2001 krizini takiben ekonomide çok önemli kazanımlar elde edildiği bir gerçektir, ancak üstü örtülmemesi gereken sıkıntıların olduğu da bir başka gerçektir'' dedi.

İstanbul Sanayi Odası, ''Türkiye Ekonomisi 2006'' başlıklı raporunu açıkladı. Yönetim Kurulu Başkanı Küçük, raporun önsözünde, enflasyonla mücadelede tarihi bir başarı yakalandığını, büyümenin yaklaşık 4 yıldır aralıksız olarak devam ettiğini, ekonomide ve siyasette sağlanan istikrar ile bugüne kadar çok yavaş işleyen özelleştirme sürecinin hızlandığını vurguladı.

Aşırı değerli YTL'nin sanayi üretimi, ithalat ve ihracat üzerinde, tekstil, hazır giyim, deri ve ayakkabı sektörlerinin üretimindeki gerilemenin de istihdam üzerindeki olumsuz etkilerine işaret eden Küçük, ''2001 krizini takiben ekonomide çok önemli kazanımlar elde edildiği bir gerçektir, ancak üstü örtülmemesi gereken sıkıntıların da olduğu bir başka gerçektir'' görüşüne yer verdi.

Yüksek cari açığın ekonomiye yönelik soru işaretleri yaratmaya devam ettiğini belirten Küçük, şunları kaydetti: ''2006 Ekonomik Programı, ekonominin 2006'da da 2005'tekine benzer
bir yapıda olacağına işaret etmektedir. Cari açıkta 2005'e göre bir iyileşme öngörülmemektedir. 2005'te yaşadığımız üretim-tüketim dengesizliğinin ve dış kaynağa bağımlılığın 2006'da devam etmesi ekonomiyi ileride sıkıntılı günlerin bekleyebileceği anlamına gelmektedir. Böyle gelişmelerin önüne geçilmesi için Türkiye'nin tasarruflarını, yatırımlarını ve üretimini artırması şarttır.

Bu çerçevede, 2006'da ekonomide en önemli gündem maddesinin sanayimizin rekabet gücündeki tahribatın giderilmesi olması şarttır. Sanayimizin rekabet gücünü zayıflatan etkenler mutlaka ortadan kaldırılmalıdır. YTL'deki değerlenme kaçınılmaz ise bu durumdan en çok zarar gören reel sektörü destekleyecek önlemler süratle alınmalıdır.'' Girdi maliyetlerini rakip ülkelerle eşit düzeylere çekecek, sanayinin rekabet gücünü destekleyecek yapısal reformların artık sonuçlandırılmasını isteyen Küçük, elektrik enerjisinde dağıtımın özelleştirilmesi, istihdam üzerindeki vergi ve prim yükünün taşınabilir düzeylere çekilmesi, kayıtdışının kayıt altına alınması, vergi yükünü daha adil dağıtan bir vergi reformunun hayata geçirilmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı. Türkiye'nin Japonya'dan sonra sanayide en pahalı elektriği kullanan ikinci ülke olduğu görüşünü tekrarlayan Küçük, elektrikte dağıtımın özelleştirilerek kayıp kaçak oranının düşürülmesini, verimliliğin artırılmasını ve fiyatların aşağı çekilmesini talep etti.

''İYİMSERLİĞİN DEVAMI SAĞLANMALIDIR''

Sanayinin rekabet gücünün desteklenmesinin ekonomideki diğer öncelikli alanlar olan büyümenin sürdürülmesi ve işsizlik sorununun çözümünde de mesafe alınmasını sağlayacağına dikkat Tanıl Küçük, şu görüşleri dile getirdi:

''Odamızca yapılan araştırmalar, sorunlara rağmen sanayicilerimizin ekonominin geleceğine yönelik iyimser beklentilerini koruduklarını göstermektedir. Sanayimizin rekabet gücünü destekleyecek tedbirler süratle alınarak ekonominin geleceğine yönelik bu iyimserliğin devam etmesi sağlanmalıdır.

2002, 2003 ve 2004'ü takiben 2005, makro ekonomik büyüklüklerde dengelenmeyle birlikte, ekonomide nispi yavaşlamanın yaşandığı bir geçiş yılı olmuştur. Ekonominin bundan sonra izleyeceği seyir açısından 2006 kritik bir önem taşımaktadır. Türkiye ekonomisi uzun
yıllardır ilk kez son dört yılda kesintisiz büyüme başarısını göstermiştir. Türkiye 2006'ta da büyüyerek beş yıl üst üste büyüme başarısını gösterebilmeli ve bu başarıyı sonraki yıllarda da devam ettirmelidir. ''

''KIRILGANLIK YARATAN NOKTALAR ÇOK İYİ YÖNETİLMELİDİR''

Bunun için, rekabet gücünü destekleyecek tedbirlerin süratle hayata geçirilmesini, Türkiye ekonomisine duyulan güvenin devam etmesi ve dolayısıyla cari açığın sorun yaratmaması için, Avrupa Birliği perspektifinin kesintisiz bir şekilde sürdürülmesini, mali disiplinin kararlılıkla korunmasını, yapısal reformlarla desteklenmesini ve enflasyonla mücadelenin sürdürülmesini isteyen Küçük, ''Bu çerçevede, 2006'ta dikkatler ekonomide toplanmalı, ekonomi birinci önceliğimiz olmalı, reel sektörün rekabet gücündeki gerileme ve cari açık başta olmak üzere kırılganlık yaratan noktalar dikkatle takip edilmeli ve çok iyi yönetilmelidir'' dedi.

İstanbul Sanayi Odası'nca hazırlanan ''Türkiye Ekonomisi 2006'' başlıklı raporda, ekonominin 2005 yılındaki durumu inceleniyor, süregelen kırılgan noktalara dikkat çekiliyor. GSMH, üretim, istihdam, dış ticaret, fiyat hareketleri ile parasal göstergelerin yanı sıra 2006 programı ve makro dengelere ilişkin öngörülere yer veriliyor.