BIST 9.891
DOLAR 35,36
EURO 36,45
ALTIN 3.029,79
HABER /  GÜNCEL

Herkese yüzde 1, onlara yüzde 50 zam

Maaşlardaki artışın bir süredir enflasyonun altında kaldığı İngiltere'de, büyük şirketlerdeki yönetici kazancının son bir yılda %50 arttığı açıklandı.

Abone ol

Maaşlardaki artışın bir süredir enflasyonun altında kaldığı İngiltere'de, büyük şirketlerdeki yöneticilerin kazancının son bir yılda %50 arttığı açıklandı.

Araştırma şirketi Gelir Veri Hizmetleri'nin raporuna göre bu artış, FTSE 100 endeksine dahil olan şirketlerde yönetim kurulu başkanlarının ortalama yıllık kazancını 2,7 milyon sterline (7,5 milyon TL) yükseltti.

Bu rakama maaş, ikramiye ve hisse gibi diğer teşvikler de dahil.

Araştırmaya göre icra kurulu başkanlarının kazancı da %43 artarken, bu şirketlerdeki sıradan bir çalışanın maaşı %3,2 arttı.

İngiltere'de tüketici enflasyonu halen %5,2 civarında seyrediyor.

Özel sektör ve devlet sektöründe pekçok çalışan son 1-2 yıldır ya hiç zam almadı ya da %1-2 ile yetinmek zorunda kaldı.

Hesap sorulsun

Yönetici maaşlarının fahiş düzeylerde olduğunu söyleyen Unite sendikası, hissedarlara hesap sorma yetkisi verilmesi çağrısı yaptı.

Sendikanın Genel Sekreteri Len McCluskey "Hükümet bu aşırı paketleri sorgulamak ve sınırlandırmak için hissedarlara yasal yetkiler vermeyi ciddi olarak düşünmeli." dedi ve şöyle devam etti:

"Kurumsal hissedarlar da yöneticilerin maaş ve ikramiyelerini çok daha yakından takip ve kontrol etmeli."

"Anlaşılan Londra'da finans dünyası, son birkaç yıldır yaşadığımız sıkıntılardan hiçbir ders çıkarmamış."

Sendikalar Konfederasyonu'nun Genel Sekreteri Brendan Barber da "Büyük şirketlerin yöneticileri, kriz yüzünden koşulların zorlaştığını söyleyerek çalışanlarının reel maaşını azalttı." diye konuştu.

"Bu da insanların yaşam standardını ve ekonominin genelini olumsuz etkiledi. Ancak anlaşılan kendi maaşları konusunda aynı itidali göstermemişler."

"Maaşları belirleyen komisyonlara çalışanları da dahil etmeliler ki, yöneticiler ihtiyaçları olan gerçeklik dozunu alabilsin."

Resesyon kaygılarının sürdüğü İngiltere'de muhafazakar hükümet dev borç yükünü azaltmak için kemer sıkma programı uyguluyor.

Bu çerçevede kamu sektörü küçültülür ve çok sayıda çalışan işten çıkarılırken, krizin kaynağı olan bankaların devlet desteği ile kalkındırılmış olması eleştiriliyor.