BIST 10.343
DOLAR 32,67
EURO 35,09
ALTIN 2.446,36
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Herkes yönetmen olacak

HD DVD, internet olanakları sayesinde herkesi yönetmen yapacak

Abone ol

Kapasitesinin çift katman Blu-ray diskin ve Hollywood'un film stüdyolarından aldığı desteğin Blu-ray'in çok altında kalması, HD DVD'nin yarışa başlarken pek de şansı olmadığını düşündürüyordu.

Ancak lansmanlarının ardından geçen günlerde, kapasite konusundaki açmazını kapatmakla kalmayan HD DVD, internet olanaklarını kullanarak bir adım öne geçmeye hazırlanıyor.

FİLM FRAGMANI İNDİRMEYE OLANAK TANIYOR

Japonya'da üretilen "Freedom" adlı animasyon filmin diski, HD DVD oynatıcı genişbant internete bağlandığında başka bir filmin fragmanını indirmeye olanak tanıyor. Disk ve internet bağlantısı ikilisi bir araya geldiğinde diskte kayıtlı olmayan altyazıları indirmek veya menü görünümlerini değiştirmek de mümkün oluyor.

GELECEKTE DAHA DA GÜÇLENECEK

İnternet ile HD DVD'nin ilişkisi gelecekte güçlenerek sürecek. Yakında piyasaya çıkacak HD DVD'lerde izleyenin filmin senaryosuna müdahale etmesini mümkün kılacak özellikler yer alacak.

TEMMUZ SONUNDA PİYASADA

Temmuz sonunda piyasaya çıkması planlanan Sparta-Pers savaşı konulu 300'de, izleyici uygun gördüğü sahneleri seçip sipariş ederek filmi yeniden düzenleyebilecek. Yönetmenin montaj işleminden farklı olmayan bu işlemin sonrasında ortaya çıkan ürün, Warner Bros'un 300 filmi için bu şirketin sunucularında barındırdığı alana yüklenebilecek.

Sunucuya aktarılan yeni film, diğer kullanıcılara da açık olacak. Böylece isteyen, yine genişbant internet bağlantısını kulanarak filmi HD DVD oynatıcısına indirip yeni biçimiyle izleyebilecek. HD DVD'de filmin strateji oyunu gibi bazı ekstra özellikler de yer alacak. Bu ek özellikler, internet bağlantısı Blu-ray oynatıcılarda standart olmadığı için Blu-ray disklere eklenmiyor.

Analiz: Kerem Özdemir
 
teknolatte