BIST 9.627
DOLAR 35,25
EURO 36,70
ALTIN 2.967,25
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Herkes bu kurallara uyacak!

Başbakan Erdoğan Karayolu Güvenliği Zirvesinde konuşuyor

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2000 yılında araç sayısının 8 milyon 300 bin olduğunu, o dönemde trafik kazalarındaki ölü sayısının 5 bin 500'lerde olduğunu, 2011 yılında ise bu sayının 3 bin 500'e gerilediğini belirtti...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2000 yılında araç sayısının 8 milyon 300 bin olduğunu, o dönemde trafik kazalarındaki ölü sayısının 5 bin 500'lerde olduğunu, 2011 yılında ise bu sayının 3 bin 500'e gerilediğini belirterek, "İstisnasız herkes trafik kurallarına uymak mecburiyetinde. İster bakan olsun ister sokaktaki vatandaş, trafik kuralları karşısında herkesin hükmü aynıdır.Herkes kurallara saygı göstermek ve uymak zorundadır. Bu konuda hiç kimsenin istisnası yoktur. Aksi yönde davranışı içinde olanlara karşı da kesinlikle müsamaha olamaz" dedi.

Gölbaşı'ndaki Vilayetler Evi'nde düzenlenen Karayolu Güvenliği Yüksek Kurulu 3. Toplantısı'na Başbakan Erdoğan, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz katıldı.

Programın başında 'Trafik' konulu bir sinevizyon gösterisi ekrana yansıtılırken, Başbakan Erdoğan toplantının hayırlara vesile olmasını temenni ederek konuşmasına başladı. Karayollarındaki kazaların azaltılmasına yönelik çalışmaların kurumlar arasındaki koordinasyonla yürütülmesine büyük bir önem verdiklerini ifade eden Başbakan Erdoğan, toplantılarda alınan kararların hayata geçmesini yakından izlediklerini belirtti. "Bugün bu toplantıda trafik güvenliğine özellikle de kazalardaki ölümlerin azaltılmasına ilişkin temel politikaları görüşüp karara bağlayacağız" diyen Erdoğan, 23 milyonun üzerinde sürücü, 16 milyonun üzerinde de kayıtlı araç bulunduğunu söyledi. Yılda ortalama araç ve sürücü sayısının 1’er milyon arttığını belirten Başbakan Erdoğan, ülkede araç kullanımının giderek arttığını ifade etti. Başbakan Erdoğan, araçlara her zaman ilgi duyulduğunu söyleyerek, "Türk dininde at, Arap dininde deve konusunda yüzlerce, binlerce kelime, deyim bulunması bu ilginin sonucudur" diye konuştu.

Recaizade Mahmut Ekrem'in Araba Sevdası isimli eseri sonrasında arabaların kültürümüzde, şarkılarda önemli bir yer aldığını belirten Başbakan Erdoğan, "Bununla birlikte karayolu güvenliği konusunda maalesef insan merkezli bir kültür geliştiremediğimizi de maalesef ifade etmek isterim" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, "1990 yılında ülkemizde sadece 3 milyon 750 bin taşıt bulunduğu halde, bir yılda trafik kazalarında ölenlerin sayısı 6 bin 300’ü geçiyordu. 2000 yılında ülkemizdeki araç sayısı, 10 yıl sonra 8 milyon 300 bine çıkarken, trafik kazalarındaki ölü sayısı bu defa 5 bin 500’ler düzeyindeydi. Yani bir düşüş söz konusu. Araç kullanımı artmasına rağmen ölüm sayısında düşüşler oldu. Geçtiğimiz yıl 2011’de ülkemizdeki araç sayısı 16 milyona ulaşmasına rağmen ölü sayısı 3 bin 800’e geriledi. Bakınız nereden nereye. Elbette araç sayısındaki fevkalade artışa rağmen kazalardaki ölüm sayısını azaltmak kolay olmadı. Hükümetlerimiz öneminde her alanda olduğu gibi bu konuda da çok önemli çalışmalar yaptık" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, bölünmüş yollar yaparak ulaşımı kolay ve hızlı hale getirdiklerini ifade ederek, "Bitti mi hayır, daha yapacağımız çok iş var. Biz devlet olarak üzerimize düşeni yapacağız ve ondan sonra halkımızdan kurallara uymasını isteyeceğiz" diyen Başbakan Erdoğan, "Daha önce sadece 6 ilimiz bölünmüş yol ile birbirine bağlıyken, bugün 74 ilimiz bölünmüş yol bağıyla birbirine bağlı durumda. İnşallah önümüzdeki dönemde bütün illerimiz bütün büyük yerleşim birimlerimiz arasında bölünmüş yol ağını kurmuş olacağız. Bir yandan ulaştırma altyapısını güçlendirirken, diğer yandan karayollarını kullanan sürücü ve yayaların eğitimine önem veriyoruz" şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan, trafik konusundaki eğitimi de anasınıfına kadar indireceklerini belirterek, "Diğer taraftan sürücülere ve araçlara yönelik etkin denetleme sistemleri oluşturduk ve bunları sürekli geliştiriyoruz" dedi.

Belediyelere de elektronik denetim yetkisi kurma yetkisi verdiklerini ifade eden Başbakan Erdoğan, "Trafik müfettişliğini de geliştiriyoruz. Böylelikle, yollarda meydana gelen kazalara acil müdahale edecek sistemi de hayata geçirmiş oluyoruz" dedi.

Ölüm olaylarının yüzde 23 azaldığını kaydeden Başbakan Erdoğan, bu oranı daha da azaltmak durumunda olduklarını, kararlılıklarının bu yönde olduğunu kaydetti. "Eğitimden, denetime, ulaşım altyapısından sağlık hizmetlerine kadar trafikle ilgili daha ileri iyileştirmeler yapıyoruz" diyen Başbakan Erdoğan, eskimiş araçları trafikten çıkarmak için de adımlar attıklarını, trafikte daha yeni araçların olması gerektiğine vurgu yaptı. 9.5 yıl önce caddelerde trafiğin tamamen eski araçlarla dolu olduğuna dikkat çeken Başbakan Erdoğan, trafik kazalarının ne büyük felaket olduğu konusunda yeterli bilincin oluşmadığı kanaatinde olduğunu kaydetti.

"Bugün bu toplantıda, ölüm oranlarını yüzde 50 oranında düşürmek amacıyla önümüzdeki 10 yılı kapsayan eylem planını görüşecek ve karara bağlayacağız" diyen Başbakan Erdoğan, "Bu konuda herkesin üzerlerine düşen sorumluluğu tizlikle yerine getirmesini bekliyoruz. Bugün Türkiye her alanda olduğu gibi karayolu güvenliği ve trafik işleyişi konusunda da hukuk devletine uygun bir yapılanma içindedir. Hukuk devleti içinde hiç kimse kurallardan kaidelerden azade değildir. İstisnasız herkes trafik kurallarına uymak mecburiyetinde. İster bakan olsun ister sokaktaki vatandaş, trafik kuralları karşısında herkesin hükmü aynıdır. Herkes kurallara saygı göstermek ve uymak zorundadır. Bu konuda hiç kimsenin istisnası yoktur. Aksi yönde davranışı içinde olanlara karşı da kesinlikle müsamaha olamaz" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın konuşmasının ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.