BIST 8.876
DOLAR 34,27
EURO 37,50
ALTIN 2.928,22

Hergün 8 bardak su efsane mi gerçek mi

Hergün 8 bardak su efsane mi gerçek mi

Suyun performansımızı nasıl etkilediği konusunda anlatılanların gayet bilimsel bir tınısı var. Peki 8 bardak su efsane mi gerçek mi?

Hergün 8 bardak su efsane mi gerçek mi

Gerçekten de günde sekiz bardak suya ihtiyacımız var mı? Yıllardır sıkça duyduğumuz bu tavsiyenin bilimsel bir dayanağı var mı? Dr. Chris van Tulleken BBC için bu efsanenin ardındaki gerçekleri irdeledi.

Hepimiz bize su tüketimimizi azıcık artırsak bile nelere kadir olabileceğimizi anlatan reklamlarla karşılaşmışızdır. Bunu yapabilmek için hazırladıkları şu veya bu süper içecekten satın almaya teşvik ederler.

Hergün 8 bardak su efsane mi gerçek mi

Niçin su içmenin bize çok iyi geleceğini beyaz gömlekli biri ya da başarılı bir atlet anlattığında, bu izlenim daha da kuvvetleniyor. Üstelik inanması da kolay, o kadar terliyoruz, idrar atıyoruz, kaybettiğimiz sıvıların yerine su içmek, kuşkusuz kötü bir şey olamaz.

Ama şimdi bu mantığın çok yanıltıcı olduğu ortaya çıktı!

Hergün 8 bardak su efsane mi gerçek mi

Basit ama farklı bir deney


Avustralyalı spor bilimciler bu yıl daha önce benzeri yapılmayan olağan dışı bir deney gerçekleştirdiler. Sonuçlarını da British Journal of Sports Medicinedergisinin Eylül sayısında yayınladılar.

Deneyin bulgularına göre su içme konusunda şu anda yaygın tavsiyeler yanlış ve vücudun susuz kalması sıcakta performası etkilemiyor!

Avustralyalı uzman grup, vücut susuz kaldığında sporcunun performansının nasıl etkilendiğini bulmayı hedefliyordu.

Hergün 8 bardak su efsane mi gerçek mi

Bir grup bisikletçiyle bir deney yaptılar. Bisikletçileri vücut ağırlıklarının yüzde 3'ünü ter ile kaybedene dek çalıştırdılar.

Sonra egzersizi üç şekilde sürdürdüler: Hiç sıvı almadan, kaybettikleri terden daha az yüzde 2 su vererek, kaybettikleri kadar su içirerek. Her durumda performansları ölçüldü.

Bu deney işte tam bu noktada, daha önce yapılan deneylerden farklı bir yöntem izledi.